Acasa Cultura-ReligieCultura Peștera Tismana, care a adăpostit tezaurul României, devine muzeu

Peștera Tismana, care a adăpostit tezaurul României, devine muzeu

scris de C.P.
12 afisari

Peștera de lângă Mănăstirea Tismana, acolo unde fost ascuns timp de trei ani aurul României, va fi transformată în Muzeul Tezaurului.

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, va fi prezent joi la Tismana, pentru a pune piatra de temelie a Muzeului Tezaurului, situat chiar în peştera de lângă mănăstire.

Se spune că tezaurul României a fost ascuns, în 1944, într-o grotă din apropierea Mănăstirii Tismana din Gorj. În total, au fost depozitate aproape 245 de tone de aur, reprezentând tezaurul României, precum şi peste 12 tone de aur din tezaurul Poloniei. Banca Naţională a României a acceptat să depoziteze aurul polonezilor în timpul celui de-al doilea Război Mondial ca urmare a unui acord semnat între cele două state.

Astfel, o parte din tezaurul Poloniei a trecut prin România şi a ajuns în ţări precum Franţa, SUA, Canada şi Anglia, iar alte 12 tone de aur au rămas în România, fiind păstrate în aceeaşi grotă în care a fost ascuns şi tezaurul României pentru a nu cădea pradă Uniunii Sovietice.

Lingourile au fost scose din grotă abia în 1947, când tezaurul României a ajuns înapoi la București, iar aurul polonezilor a fost restituit Băncii Naționale a Poloniei.

1 comentariu

UnUL 22-08-2013 - 17:12

Spre deosebire de alte țări, noi am și restituit tezaurele stăine care ni s-au încredințat pentru păstrare.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult