Acasa Cultura-ReligieCultura Pentru cine l-a iubit pe Johnny Răducanu. O carte

Pentru cine l-a iubit pe Johnny Răducanu. O carte

scris de R. C.P.
44 afisari

Cartea „Johnny Răducanu 30 de miniaturi pentru pian” a fost lansată, joi seară, la Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR), în cadrul unei seri de comemorare a marelui artist Johnny Răducanu, plecat recent dintre noi.

Pentru cine l-a iubit pe Johnny Răducanu. O carte

La eveniment au fost prezenţi câţiva prieteni apropiaţi – Anna-Maria Orban, Ioan Cristescu, Mircea Tiberian şi Mircia Dumitrescu -, care au editat cartea, apărută la Editura Tracus Arte. Lucrarea a văzut lumina tiparului la dorinţa expresă a lui Johnny Răducanu, chiar pe 1 decembrie, când marele artist ar fi împlinit 80 de ani, maestrul declarând cu ani în urmă: „Trebuie să avem numele împreună pe o carte”.  În ultimii ani de viaţă, Johnny Răducanu finalizase 30 de miniaturi pentru pian, destinate începătorilor, caracterizate de Mircea Tiberian drept „aparent ele o replică la ‘Cărticica pentru Anna Magdalena’ sau la cele ’12 Preludii mici de JS Bach”, „miniaturi care trec adeseori dincolo de pragul neoclasicismului către lumea armonică a impresioniştilor sau melodica unor Ernst Krenek şi Kurt Weill”.

„Tentele jazzistice transpar şi ele din când în când aducând un plus de prospeţime scriiturii contrapunctice. Combinând austeritatea polifoniei cu elanul swingului, cele trei caiete de miniaturi pot constitui un bun material în exersarea tehnicii pianistice, dar şi o sursă de ‘bucurii muzicale’ pentru tinerii artişti.”, a apreciat Tiberian, citat de Agerpres.  Potrivit graficianului Mircia Dumitrescu, manifestarea a prilejuit „un moment de graţie”, în care, cei prezenţi s-au simţit cum se simţeau cu marele jazzman „toată ziua”.
„Noi ne gândim că el are acum 80 de ani. De altfel, Johnny e în continuare cu noi. Nu vreau să ne fie atât de dor de el, cât îi era lui dor de Nichita (n.r poetul Nichita Stănescu). Johnny încă e viu. E încă lângă noi. Şi e atât de aproape, de nici nu poţi să crezi că lipseşte”, a declarat Mircia Dumitrescu pentru Agerpres. La un pahar de vin alb sau negru şi un covrig sărat, cu decenţă, dar şi cu umor, aşa cum şi lui i-ar fi plăcut, a fost evocată memoria marelui artist.
Johnny Răducanu a fost supranumit de către marele jazzolog american Leonard Feather „Mr. Jazz Of Romania”, contrabasist, pianist, compozitor, aranjor şi lider de formaţie, fiind cel mai cunoscut şi iubit muzician roman de jazz, atât în ţară cât şi peste hotare. Recent, creaţiile sale „Rapsodia Carpatină”, „Expresie şi Ritm”, „Parafrază la Jocul ţambalelor” şi „Oltul povestind” au  apărut într-un album discografic intitulat „Johnny Răducanu Chamber Music”.

Citeste ultimul interviu cu Johnny

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult