Acasa Cultura-ReligieCultura Peter Carl Fabergé va avea muzeu la Ermitaj

Peter Carl Fabergé va avea muzeu la Ermitaj

scris de Z.V.
16 afisari

Muzeul de stat Ermitaj se pregateste de realizarea unui proiect ambitios. In cadrul consemnarii a 250 de ani de la infiintarea Ermitajului, va fi deschis Muzeul dedicat lui Peter Carl Fabergé.

Peter Carl Fabergé va avea muzeu la Ermitaj

Peter Carl Fabergé va avea muzeu la Ermitaj

In 2014 muzeul va fi deschis in aripa vestica a Ermitajului si va incununa cele mai renumite lucrari ale firmei Fabergé. Ermitajul a reusit sa restabileasca produse unicate ale renumitei case de bijuterii cum ar fi o farfurie din cristal de munte cu email si diamante, o lampa din 1894 si un colier din oua de pasti datata de la inceputul sec XX. In acelasi timp, in muzeul Peter Carl Fabergé se preconizeaza organizarea de expozitii temporare ale artistilor bijutieri contemporani si conferinte cu aceeasi tematica.

Muzeul Peter Carl Fabergé va avea 3 compartimente. In primul compartiment vor fi expuse lucrarile bijutierului rus din a doua jumatate a sec XIX – inceputul sec XX, cu cele mai reprezentative lucrari ale lui Peter Carl Fabergé. Se presupune ca din cand in cand exponatele vor fi reinoite cu noi lucrari din alte muzee sau colectionari particulari. Compartimetul al doilea va gazdui expozitii ale bijutierilor contemporani. In ultimul compartiment va fi un centru informational si sala de conferinta, unde vor avea loc conferinte, mese rotunde despre arta bijutiera.

Peter Carl Fabergé va avea muzeu la Ermitaj

Amintim ca celebrul bijutier rus, de originine franceza, Peter Carl Fabergé s-a nascut pe 30 mai 1846, la Sankt-Petersburg, in familia unui refugiat hughenot. Este cunoscut in lumea intreaga pentru colectia sa de oua pascale, create pentru casa imperiala ruseasca. In 2007, a fost vandut cel mai scump ou Fabergé, pentru 18,5 milioane de dolari.

Primul ou creat de Peter Carl Fabergé

Cele mai faimoase şi mai preţioase ouă de Paşti sunt cele create de bijutierul Peter Carl Peter Carl Fabergé, lucrate pentru ţarii Rusiei. Între anii 1885-1916, în atelierul meşterului au fost realizate în jur de 56 de ouă, lucrate în aur şi argint şi împodobite cu pietre preţioase. Primul ou a fost realizat la comanda ţarului Alexandru III care i-a comandat lui Peter Carl Fabergé un ou de aur cu o surpriză în interior, pentru a-l oferi în dar soţiei sale, drept cadou de Paşti. Devenit bijutier al curţii regale, Peter Carl Fabergé a creat în fiecare an, de Paşti sau cu prilejul unor evenimente speciale, câte un ou-bijuterie. După stingerea dinastiei Romanov, faimoasa colecţie a fost împrăştiată, o parte din piese aflându-se prin muzeele ruseşti, iar o altă parte în cadrul unor colecţii particulare

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult