Acasa Cultura-ReligieCultura Peter Carl Fabergé: Vezi cine a rafinat Google (VIDEO)

Peter Carl Fabergé: Vezi cine a rafinat Google (VIDEO)

scris de Laurentiu Banches
21 afisari

Pe 30 mai 2012, Google celebrează aniversarea a 166 de ani de la naşterea bijutierului Peter Carl Fabergé prin un doodle.

Faimosul medalion-ou ZénaÏde realizat de Peter Carl Fabergé (foto:abcnews.co.go.uk)

Doodle-ul creat de Google pentru a îl omagia pe bijutierul rus, Peter Carl Fabergé prezintă câteva modele de ouă Fabergé, pe care acesta le-a creat pentru prima dată în 1885. Deşi numele aurarului este unul de rezonanţă franceză, acesta este născut dintr-un tată german şi o mamă daneză, numele fiind moştenit de tatăl acestuia de la strămoşii hugenoţi, originari din provincia franceză Picardia.

Peter Carl Fabergé s-a născut la 30 mai 1846 în Sankt  Petersburg, însă cunoştiinţele în arta modelării aururului şi materialelor preţioase le-a deprins îndeosebi în Germania, la un institut din Dresden, reuşind după un transfer la Paris să călătorească pe întregul continent. Studentul Peter Carl Fabergé a avut ocazia de a acumula cunoştiinţe vaste vizitând muzee din toate colţurile Europei, întorcându-se în ţara natală, Rusia, la vârsta de 26 de ani.

Doar 13 ani mai târziu, în 1985, a fost numit de Țarul Rus Alexandru al III-lea Bijutierul Coroanei Imperiale, locul unde au luat naştere şi celebrele ouă ce îi poartă numele. Acest lucru s-a întâmplat când Țarul Alexandru al III-lea cerul ca Peter Carl Fabergé să realizeze un ou de Paşte din pietre preţioase şi aur, pe care să îl ofere cadou cu ocazia paştelui soţiei sale, Împărăteasa Maria. Țarul Rus a fost atât de impresionat de creaţia bijutierului că i-a cerut acestuia să facă în fiecare an, un astfel de ou, Fabergé având libertatea de a alege designul acesta, însă fiind obligat să adauge o surpriză în interior.

Compania de bijuterii a lui Peter Carl Fabergé, care fusese înfiinţată în 1882 a devenit astfel cel  mare producător de bijuterii din Imperiul Țarist, realizând până în anul 1917,  între 150.000 şi 200.000 de obiecte, variind de la argintărie pentru masă, la cele mai rafinate obiecte de lux, inclusiv vestitele ouă.

Recunoştinţa internaţională a fost câştigată îm 1900 când a participat la un târg la nivel mondial la Paris, în calitate de membru al juriului şi deşi compania sa nu a concurat, aceasta a primit o medalie de aur, Peter Carl Fabergé fiind declarat „maestru bijutier” şi primind titlu de „Cavaler de Onoarea al Legiunii”. Problemele pentru aurarul Peter Carl Fabergé au început să apară în 1917 odată cu revoluţia bolşevică, când „Casa Fabergé” a fost nationalizată, iar stocul confiscat.

Şocul celor petrecute în Rusia a făcut ca Peter Carl Fabergé să îşi petreacă ultimele zile din exilul din Elveţia în agonie, dorindu-şi ca totul să se sfârşească cât mai rapid. Bijutierul rus a decedat pe 24 septembri 1920, însă contribuţia sa în domeniul obiectelor de lux şi bijuteriilor nu a fost niciodată uitată. Anul acesta, pe 23 mai 2012 a fost deschis un magazin Peter Carl Fabergé în New York, care vinde şi faimosele medalioane – ou ZénaÏde.

Scurt video realizat cu ocazia a 166 de ani de la naşterea lui Peter Carl Fabergé:

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult