Acasa Cultura-ReligieCultura Pictor-sculptor roman scolit la Budapesta, Viena si Paris

Pictor-sculptor roman scolit la Budapesta, Viena si Paris

scris de Ziua Veche
37 afisari

.Bucurestenii vor putea vedea, pentru prima oara la ei acasa, picturile, grafica si sculpturile artistului satmarean Aurel Popp, in cadrul unei ample expozitii subscrisa sectiunilor “Restituiri” si “Mari repere ale artei romanesti” ce va fi vernisata pe 31 martie (ora 18.00), la Galeria Dialog.

Locuitorii Capitalei il vor putea descoperi pe Aurel Popp de abia postum (au trecut 50 de ani de la disparitia sa), insa criticul Ruxandra Garofeanu, curatorul galeriei, considera ca este “un artist complet, (…), ale carui inclinatii native spre expresionism au dus la aparitia unor lucrari de mare impact emotional. Personalitate ce nu a acceptat compromisul, asta transformandu-i viata intr-o lupta continua”. Nascut in 1879, in localitatea Cauas (jud. Satu Mare), Aurel Popp a studiat la Scoala Superioara de Desen si Caligrafie din Budapesta (1899-1903), Academia de Arta din Viena (1904) si la Academia Julian din Paris (1911). Alaturi de desen si pictura, a aprofundat si sculptura, intitulandu-se intreaga viata pictor-sculptor. De la bun inceput, a pus accent pe continutul imaginii reprezentate, incercand sa imbine canoanele severe ale academismului cu deschiderile firesti ale suflului artistic de avangarda, de care s-a simtit totdeauna atras. “Fiecarui domeniu, expozitia a dorit sa-i aduca noi argumente valorice, pentru atingerea scopului propus, acela al definirii mai complete a locului acestui artist, original si activ, in panoplia plasticii romanesti. Domeniile in care a activat sunt diverse, iar arhivele abunda in documente. Dorind sa redimensioneze un model artistic original, expozitia si-a propus sa prezinte si un model de personalitate culturala de exceptie, total fara concesii, dedicata unui crez artistic, un artist universal dupa modelul renascentist”, apreciaza Felicia Grigorescu, sefa sectiei de arta a Muzeului judetean Satu Mare care va fi prezenta si la inaugurare, alaturi de Ruxandra Garofeanu, istoricul de arta dr. Tiberiu Alexa, directorul Muzeului Judetean de Arta Baia Mare si de primarul Sectorului 2. Expozitia va ramane deschisa pana la sfarsitul lunii aprilie.

0 comentariu

visarion 10-06-2010 - 10:19

E corect si de bun augur ca din viitorul guvern sa faca parte pe langa ministrul Oprea la Aparare si Diaconescu la Externe si Sarbu la ministerul Muncii. Oprea a demonstrat ca poate tine portofoliul de la aparare.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult