Acasa Cultura-ReligieCultura Pictorul Lucian Freud a murit

Pictorul Lucian Freud a murit

scris de A.H.
15 afisari

Pictorul Lucian Freud, nepotul celebrului psihanalist Sigmund Freud, a murit la vârsta de 88 de ani. Pictorul era unul dintre cei mai apreciaţi artişti britanici, fiind cunoscut în special pentru nudurile şi autoportretele sale.

Lucian Freud trăia modest, în ciuda faptului că avea o avere consistentă. Artistul, a trăit singur în ultimii ani, după ce a avut două soţii, zece copii şi numeroşi nepoţi. De-a lungul ultimilor ani, operele nepotului celebrului psihanalist Sigmund Freud s-au vândut pentru sume uriaşe.

Portretul său din 1995, „Benefits Supervisor Sleeping„, a fost adjudecat la casa Christie’s din New York pentru suma de 33,6 milioane de dolari. Artistul Lucian Freud s-a născut în 1922 la Berlin,  apoi a emigrat la Londra în 1934 odată cu părinţii lui, arhitectul Ernst Freud şi soţia sa Lucie, care fugeau din calea nazismului. Sigmund Freud li s-a alăturat în 1938 şi a murit la Londra în anul următor. În acelaşi an, Lucian Freud a obţinut cetăţenia britanică.

Recunoscător Marii Britanii care i-a devenit a doua patrie, pictorul Lucian Freud a realizat un portret al reginei Elizabeth a II-a pe care i l-a oferit cu ocazia jubileului ei din 2001.Lucian Freud a iniţiat şi susţinut renaşterea picturii figurative, care, după cel de-Al Doilea Război Mondial, a devenit principala direcţie din arta contemporană, promovată de Şcoala Londoneză.Împreună cu Francis Bacon şi Frank Auerbach, Lucian Freud a susţinut revenirea personajelor în compoziţie şi a revoluţionat portretul contemporan, sustrăgându-se oricăror prejudecăţi şi falsului puritanism.

3 comentarii

seherezada 23-07-2011 - 20:55

este pictorul care mi-a placut cel mai mult.
http://www.bbc.co.uk/news/entertainment-arts-14243713
„Lucian, te rog frumos, caut-o pe Amy W.,
picteaz-o si trimite-mi crochiul … Va valora mult, dar iti promit ca nu-l voi vinde.”

urbos 23-07-2011 - 21:08

Tot sobolan din natia aia a ta?

Ciu Huhu 25-07-2011 - 15:24

Paguba-n ciuperci, era un pictor netalentat, copia pe marele pictor Vincent van Gogh!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult