Acasa Cultura-ReligieCultura UPDATE: Adrian Paunescu a fost inmormantat cu onoruri militare la Cimitirul Bellu

UPDATE: Adrian Paunescu a fost inmormantat cu onoruri militare la Cimitirul Bellu

scris de Ziua Veche
6 afisari

UPDATE, duminică, ora 17.50: Poetul Adrian Păunescu a fost înmormântat, în aplauzele a mii de români sosiţi din toată ţara, duminică, cu onoruri militare la Cimitirul Bellu, din Capitală, el odihnind aproape de Mihai Eminescu.


La ora 16,30, sicriul cu corpul neînsufleţit al maestrului a fost coborât în criptă, mormântul săpat pe Aleea Scriitorilor, la figura 9, în vecinătatea înaintaşilor săi I.L. Caragiale, Mihail Sadoveanu, George Călinescu şi a contemporanilor şi prietenilor săi Nicolae Labiş, Nichita Stănescu, Eugen Barbu, Marin Sorescu.

Un detaşament al Regimentului 30 Gardă „Mihai Viteazul” a tras trei salve de armă în onoarea poetului, decorat, în anul 2003, de preşedintele Ion Iliescu cu Ordinul Steaua României în grad de cavaler.

UPDATE duminică 11.15: Mii de persoane au continuat să vină, sâmbătă seară, dar şi duminică dimineaţă la Ateneul Român din Capitală, pentru a-i aduce un ultim omagiu poetului Adrian Păunescu, care a murit vineri, la vârsta de 67 de ani. El a fost depus, vineri şi sâmbătă, la sediul Uniunii Scriitorilor din România (USR), iar de sâmbătă seară sicriul cu corpul neînsufleţit al maestrului a ajuns la Ateneul Român.

Printre cei care au venit duminică dimineaţă la Ateneul Român s-a numărat şi fostul preşedinte Ion Iliescu care s-a recules minute în şir la catafalcul poetului. Ion Iliescu a afirmat că „ceea ce este cel mai semnificativ pentru Adrian Păunescu este această expresie a ultimelor zile când zeci de mii de oameni şi-au alăturat glasul şi durerea pentru a-l omagia pe poetul nostru naţional”, transmite Agerpres. Slujba de înmormântare va fi oficiată duminică, la Biserica Boteanu din spatele Bibliotecii Centrale Universitare. După oficierea serviciului religios, cortegiul funerar va pleca spre Cimitirul Bellu, unde poetul va fi înmormântat pe Aleea Scriitorilor, la figura 9, unde sunt înmormântaţi şi Mihai Eminescu, George Călinescu, Mihail Sadoveanu, Nicolae Labiş, George Coşbuc, Eugen Barbu, Zaharia Stancu.

UPDATE sâmbătă 17.20: Ducu Bertzi, Ivan Patzaichin, Irina Loghin şi Paul Everac s-au numărat sâmbătă printre sutele de oameni au venit la Uniunea Scriitorilor din România pentru a-şi lua rămas bun de la poetul şi politicianul Adrian Păunescu.  Irina Loghin şi Fuego au afirmat că s-au întors din Basarabia, unde au programate concerte până în luna decembrie, pentru a-şi lua rămas bun de la Adrian Păunescu. Un ultim omagiu i-a adus sâmbătă lui Adrian Păunescu şi Ducu Bertzi, care a trecut pe la catafalcul poetului şi vineri seară. „A plecat în ceruri unde îl aşteaptă ceilalţi colegi de cenaclu: Florian Pittiş, Vali Sterian, Anda Călugăreanu, Costică Dragomir, Valeriu Penişoară şi mulţi alţii. Acolo sus vor face un cenaclu şi mai frumos”, a afirmat interpretul Ducu Bertzi, citata de Agerpres. 

Dramaturgul Paul Everac a venit şi el la Uniunea Scriitorilor pentru a-şi lua rămas bun de la Adrian Păunescu. „Dacă am în momentul de faţă un acoperiş deasupra capului i se datorează în foarte mare măsură lui Adrian Păunescu. Dacă am în momentul de faţă un spor destul de sensibil la pensie i se datorează lui Adrian Păunescu, în mare parte. Dacă am un temei de a fi mândru că sunt român i se datorează în bună parte lui Adrian Păunescu. Mi-a luat-o înainte în foarte multe, nu trebuia să mi-o ia înainte în mormânt”, a declarat Paul Everac.

La rândul său, actorul Eugen Cristea a evocat personalitatea lui Adrian Păunescu, despre care a spus că a fost un „geniu şi un Om”. „Dumnezeu să-l ierte şi sper să-şi facă trupa de teatru pe care şi-a visat-o acolo în Rai alături de alţi colegi de-ai noştri”, a adăugat Eugen Cristea.

Interpretul de muzică populară Gheorghe Turda a precizat că Adrian Păunescu va fi pentru el „un erou naţional”. Artistul a spus că ultimul drum al poetului ar trebui să treacă şi pe sub Arcul de Triumf.

Fostul campion olimpic Ivan Patzaichin a amintit că poetul a fost un mare iubitor al sportului. „A fost un vulcan care a revărsat iubire peste noi, dar, din păcate, s-a stins şi o să-l regretăm foarte mult”, a declarat Ivan Patzaichin.

Ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti, Iurie Reniţă, a depus la catafalcul poetului Adrian Păunescu o coroană de flori din partea preşedintelui interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, şi a transmis condoleanţe familiei.

Coroane de flori au mai fost aduse la sediul USR şi din partea premierului Emil Boc şi a ministrului Apărării Naţionale, Gabriel Oprea.

Printre cei care i-au adus un ultim omagiu sâmbătă poetului şi politicianului Adrian Păunescu s-au numărat şi Mircea Albulescu, Răzvan Theodorescu, Gheorghe Gheorghiu, Adrian Năstase, Titus Corlăţean, Corina Creţu, Radu Stroe, Gigi Becali, Dan Mircea Popescu, Robert Negoiţă.

UPDATE, vineri, ora 16.45: Primarul general Sorin Oprescu a declarat, vineri, că poetul Adrian Păunescu va fi înmormântat duminică în Cimitirul Bellu, pe Aleea Scriitorilor. Sicriul cu trupul neînsufleţit al lui Adrian Păunescu a fost adus, cu o maşină, la sediul Uniunii Scriitorilor din România, unde va fi depus pentru ca persoanele interesate să poată să-i aducă un ultim omagiu cunoscutului poet.

„Este unul dintre marii români care m-a onorat cu prietenia lui. Profit de ocazie pentru a transmite condoleanţe familiei. Din punct de vedere al respectului şi onoarei, le merită din plin tocmai pentru ce a însemnat pentru România. Sunt dureri omeneşti care intervin, cuvintele sunt de prisos pentru marele maestru. Păunescu va fi înmormântat pe Aleea Scriitorilor din Cimitirul Bellu, cu onorurile cuvenite unei vieţi, aş putea spune emoţionante”, a declarat primarul Sorin Oprescu.

––––––––––––––––––

Poetul şi politicianul Adrian Păunescu a murit, vineri, la ora 7,15, la Spitalul de Urgenţă Floreasca, a declarat dr. Şerban Brădişteanu, şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară a spitalulu, transmite Agerpres.

Joi seară, medicul Şerban Brădişteanu anunţa că starea de sănătate a poetului Adrian Păunescu era extrem de gravă. „Pacientul a mai făcut câteva stopuri cardiace pe care le-am resuscitat, dar se pare că boala depăşeşte resursele noastre terapeutice. Nu ştiu dacă vom mai face faţă în continuare”, declara medicul joi seară, adăugând că prognosticul rămâne extrem de rezervat. 

Poetul Adrian Păunescu a fost internat la Spitalul de Urgenţă Floreasca în 26 octombrie, purtătorul de cuvânt al spitalului, dr. Bogdan Opriţa, declarând, la acea dată, că pacientul urma să fie supus mai multor investigaţii, pentru nişte afecţiuni mai vechi. 

{youtube}j6we2UnWlQk{/youtube}

{youtube}zmyOVHl8-hk{/youtube}În ziua următoare internării, starea de sănătate a lui Adrian Păunescu s-a ameliorat puţin, din punct de vedere al insuficienţei respiratorii, declara dr. Şerban Brădişteanu. Potrivit medicului, starea poetului s-a înrăutăţit ulterior pe fondul unor suferinţe mai vechi – diabet de 10-12 ani, – pacientul suferind de insuficienţă cardiacă, renală, hepatică şi respiratorie.

Mesajele preşedinţilor români Traian Băsescu şi Mihai Ghimpu

Preşedintele României, Traian Băsescu, a transmis vineri, 05 noiembrie a.c., un mesaj de condoleanţe la încetarea din viaţa a poetului Adrian Păunescu. Vă prezentăm acest mesaj:

„Am primit cu tristeţe vestea plecării dintre noi a poetului Adrian Păunescu. Prin întreaga sa activitate literară, poetul Adrian Păunescu rămâne în amintirea celor care l-au apreciat pentru măiestria creaţiei sale, pentru pledoaria sa constantă pentru valorile naţionale şi pentru generozitatea cu care a promovat generaţii de tineri poeţi şi artişti în cadrul cenaclului „Flacăra”.

În aceste momente de tristeţe doresc să transmit familiei, colegilor şi tuturor celor apropiaţi sincere condoleanţe.

Dumnezeu să-l odihnească!”

Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, Preşedinte al Parlamentului, a adresat un mesaj de condoleanţe familiei lui Adrian Păunescu, rudelor, colegilor şi tuturor celor apropiaţi, în legătură cu trecerea în nefiinţă a poetului.

„Am primit cu profundă îndurerare vestea că marele poet Adrian Păunescu a trecut la cele veşnice. Nu vom uita niciodată ce a însemnat Adrian Păunescu pentru noi, cei din Republica Moldova, cîte a făcut, prin versurile şi cîntecele sale, pentru ca limba şi cultura română să rămînă vii şi roditoare pe acest pămînt. Există la noi o generaţie care s-a educat de la emisiunile lui Adrian Păunescu şi această generaţie nu îl va uita niciodată. Aşa cum nu vor fi uitate nici contribuţiile remarcabile aduse de poet la dezvoltarea literaturii române, la promovarea adevărului istoric, la consolidarea conştiinţei şi solidarităţii naţionale. Plecarea lui Adrian Păunescu dintre noi este o pierdere pentru cultura română, un mare gol lăsat în sufletele şi minţile noastre.

Transmitem pe această cale condoleanţe familiei şi îi sîntem alături în aceste momente grele.

Dumnezeu să-l ierte şi să-l odihnească în pace!”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult