Acasa Cultura-ReligieCultura Polar Music Prize 2012 pentru Paul Simon şi Yo-Yo Ma

Polar Music Prize 2012 pentru Paul Simon şi Yo-Yo Ma

scris de C.P.
5 afisari

Compozitorul-interpret american Paul Simon, ale cărui cântece se aud pe cele cinci continente, şi violoncelistul chino-american Yo-Yo Ma, ‘dovadă vie că muzica înseamnă comunicare’, şi, au primit Polar Music Prize 2012, a anunţat marţi juriul suedez.

Polar Music Prize 2012 pentru Paul Simon

Paul Simon, 70 de ani, a primit premiul pentru că ‘nimeni nu merită mai mult ca el să fie numit compozitor de clasă mondială’. De cinci decenii, cel care a format un celebru duet cu Art Garfunkel, înainte de a se dedica unei cariere solo, ‘a construit punţi nu numai deasupra apelor tulburi (‘Bridge over Troubled Water’, cum cânta într-o piesă cu Garfunkel – n.r.), ci şi peste oceane întregi, unind continentele cu muzica lui’. Cu ‘aranjamente inovatoare şi texte provocatoare care nu rămân niciodată în urma curentelor, Paul Simon a alcătuit o bibliotecă de cântece care vor rămâne deschise viitoarelor generaţii’, a arătat juriul.
Născut la Paris din părinţi chinezi, crescut în Statele Unite, ‘Yo-Yo Ma şi-a consacrat virtuozitatea şi inima călătoriilor de explorare muzicală şi descoperiri în toată lumea’, arată juriul, subliniind că, ‘cu un violoncel şi cu curiozitate’, muzicianul de 56 de ani a ‘reunit oameni de pe toate continentele’. ‘Yo-Yo Ma este dovada vie că muzica înseamnă comunicare, pasiune şi un mod de a împărtăşi o experienţă’, a mai spus juriul.
Decernat prima oară în 1992, din fonduri adunate de fostul manager al grupului ABBA, Stig Anderson, Polar Music Prize a fost acordat până acum, printre alţii, dirijorului rus Valeri Gherghiev şi sopranei americane Renee Fleming, precum şi rockerului american Bruce Springsteen şi grupului britanic Pink Floyd.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult