Acasa Cultura-ReligieCultura Premiera în România a spectacolului ”Fantoma de la Operă”

Premiera în România a spectacolului ”Fantoma de la Operă”

scris de Ziua Veche
15 afisari

Premiera în România a spectacolului ”Fantoma de la Operă” pe muzica lui Andrew Lloyd Webber, în regia lui Stephen Barlow, are loc sâmbătă, 24 ianuarie 2015, la ora 19, la Teatrul de Operetă și Musical ”Ion Dacian”.

fantoma de la operaSpectacolul ”Fantoma de la Operă” de Andrew Lloyd Webber, o producție muzicală de referință, adaptată în 14 limbi, distinsă cu peste 70 de premii importante și vizionată de peste 130 de milioane de spectatori din întreaga lume, reprezintă un dublu eveniment: premiera națională a unui musical care a scris istorie în rândul producțiilor de gen, dar și acordarea drepturilor de producție pentru un spectacol diferit de celelalte adaptări ale versiunii originale, de către The Really Useful Group Theatre Company Ltd., compania deținătoare a drepturilor de autor, cu sediul în Londra (Marea Britanie).

Libretul se bazează pe cartea ”Fantoma de la Operă”, un roman al scriitorului francez Gaston Leroux, apărut în 1910. Principalele personaje din roman sunt Christine Daae — o tânără cântăreață suedeză, Erik — o ”fantomă” (un geniu muzical desfigurat) care trăiește în catacombele clădirii operei și o iubește pe Christine, Raoul — un prieten din copilărie al Christinei, Persianul — un om misterios din trecutul lui Erik, doamna Giry, Meg Giry — fiica doamnei Giry, Carlotta și altele.

Cartea a avut patru adaptări pentru scenă, realizate de Ken Hill, Andrew Lloyd Webber, Maury Yeston și Andrew Lloyd Webber.

Musical-ul lui Lloyd Webber este producția cu cele mai mari încasări din lume, acumulând deja la nivel mondial un succes de box office în valoare de peste 3,2 miliarde dolari.

De la debutul său în West End, Londra, la ”Her Majesty’s Theatre”, pe data de 9 octombrie 1986, acest musical de mare succes și mare rezistență a ajuns să fie jucat în fața unui public estimat la aproximativ 80 milioane persoane. Peste 65.000 de spectacole cu ”The Phantom of the Opera” au fost jucate pentru iubitorii de teatru din 18 țări din întreaga lume. În august 2003, spectacolul a marcat reprezentația cu numărul 7.000. Producțiile ”The Phantom of the Opera” au câștigat peste 50 de premii importante, între care trei premii Olivier, șapte Tony, șapte Drama Desk și trei Outer Critic’s Circle.

Prima producție de pe Broadway cu ”The Phantom of the Opera” a avut premiera la Teatrul Majestic din New York în ianuarie 1988, iar de atunci a ajuns pe locul doi în topul celor mai longevive spectacole de musical din istoria Broadway-ului (după spectacolul ”Cats” al lui Lloyd Webber), jucând în fața unui public de peste 10,3 milioane persoane.

Lansată în 1987, înregistrarea originală a acestui musical, cu Michael Crawford în rolul Fantomei și Sarah Brightman în rolul lui Christine, este albumul de distribuție cu cea mai mare cifră de vânzări înregistrată vreodată — peste 40 milioane de exemplare. A fost primul album de distribuție din istoria musical-ului britanic care a intrat în topuri direct pe primul loc, iar de atunci a câștigat Discul de Aur și Discul de Platină atât în Marea Britanie, cât și în Statele Unite.

De asemenea, a avut multe adaptări pentru film și televiziune — Fantoma de la operă (1925); Song at Midnight (1937); Fantoma de la operă (1943); The Phantom of 42nd Street (1945); Fantoma de la operă (1962); The Phantom of Hollywood (1974); Phantom of the Paradise (1974); Opera (1987); Fantoma de la operă (1989); Fantoma de la operă (1990); The Phantom Lover (1995); Fantoma de la operă (1998); Phantom of the Megaplex (2000); Fantoma de la operă (2004).

Coloana sonoră a filmelor cuprinde cântece ca „Think of Me”, „All I Ask of You”, „Masquerade”, „The Music of the Night”, „Learn to Be Lonely”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult