Dramaturgul Vaclav Havel, fost disident şi fost preşedinte al Cehiei, a obţinut marţi, la Praga, premiul internaţional pentru literatură Franz Kafka, pentru eseurile şi piesele sale de teatru.Un juriu internaţional, compus din nouă membri, l-a ales pe Havel dintre 14 candidaţi la acest premiu, care este un omagiu adus autorului volumului „Procesul”, originar din Praga, informează Mediafax. Premiul se află anul acesta la a zecea ediţie şi este însoţit de un cec în valoare de 10.000 de dolari (7.200 de euro).
„Vaclav Havel este autorul unei vaste opere literare (…) care, din mai multe aspecte, a influenţat literatura cehă, europeană şi mondială”, a declarat juriul într-un comunicat.
Printre laureaţii din anii precedenţi se numără scriitorul american Philip Roth, britanicul Harold Pinter, japonezul Haruki Murakami şi francezul Yves Bonnefoy, dar şi cehii Ivan Klima şi Arnost Lustig.
Fost disident, Vaclav Havel, în vârstă de 74 de ani, este unul dintre principalii artizani ai căderii regimului comunist din fosta Cehoslovacie, după Revoluţia de catifea din noiembrie 1989. A fost ales preşedinte al Cehoslovaciei în decembrie 1989, înainte să devină, după divizarea ţării, preşedinte al Cehiei, în 1993, funcţie pe care a păstrat-o timp de zece ani. Este autorul mai multor opere literare precum „Leaving”, „Petrecerea din grădină”, „Audience”, „Largo desolato”.
0 comentariu
Sa fim, seriosi! O sa fie cu muuuuuuuult mai rau decit in 1989. Pai atunci, aveam un acoperis de-asupra capului care nu era pus in discutie, nu aveam intretineri care sa ne dea afara din casa, si chiar daca se statea la coada la carne,totusi legume si fructe de bine de rau existau pe piata.Atunci aveam spitale suficiente si cu doctori oricum mai buni decit catastrofele care ies acum de pe bancile facultatilor particulare, si erau si cit de cit suficienti. Atunci exista siguranta pe strada, nu eram invadati de bandele dezlnatuite de tigani soiosi si obraznici, existau scoli suficiente unde, orice ar spune cei de azi, se facea o scoala pe care in zilele noastre nu se mai face (ca sanu mai vorbesc de disciplina). Ceausescu nu concedia medici si profesori, nu inchidea scoli si spitale, Ceausescu, de bine de rau a lasat in urma ceva: o infrastructura care a afost distrusa in doi timpi si trei miscari si datorii zero care au fost imediat anulate de imprumuturile aiurea.
NU, nu sint nostalgic dupa comunism si Ceausescu, departe de mine…vreau nu mai sa arat ca acum sintem cu mult, mult, mult mai rau decit atunci si ca cei care ne conduc sint cu mult, mult, mult mai nenorociti si criminali decit el. Si sa nu credeti ca lucrurile se vor mai indrepta vreodata….asta a fost perioada de prosperitate relativa si de relativa democratie…cit a fost si ea cum a fost ea. Intram intr-o era sumbra, cea mai sumbra probabil prin care a trecut ROmania vreodata si foarte probabil ca nu va fi numai cazul ROmaniei, ca doar traim „globalizarea”!, sintem dati incolo de globalizati!!!