Acasa Cultura-ReligieCultura Prima expozitie cu ororile Securitatii din puscarii

Prima expozitie cu ororile Securitatii din puscarii

scris de Ziua Veche
2 afisari

Inchisoarea din Aiud gazduieste in aceasta saptamana, in premiera pentru sistemul penitenciar din Romania, expozitia “Numitorul comun – Moartea”, care prezinta o serie de atrocitati comise de Securitate. La Aiud au fost inchisi in anii comunismului mii de detinuti politici si in care si-a gasit sfarsitul, printre altii, filosoful Mircea Vulcanescu.


Expozitia a fost vernisata luni, in Clubul penitenciarului, in prezenta catorva zeci de detinuti, dar si a coordonatorului Centrului de Investigare a Crimelor Comunismului din Romania (CICCR), Marius Oprea, care a sustinut, cu acest prilej, conferinta “Comunismul nu este istorie”, informeaza Agerpres. Manifestarile au fost precedate de proiectia filmului documentar “Vanatorul de securisti”, o pelicula realizata de o echipa de televiziune franceza, in care sunt prezentate aspecte din activitatea de cercetare a colectivului de arheologi ai CICCR pentru cautarea si deshumarea ramasitelor pamantesti ale celor ucisi de Securitatea comunista. Expozitia “Numitorul comun – Moartea” a fost realizata de CICCR, Muzeul National de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca si Fundatia Konrad Adenauer, beneficiind si de colaborarea muzeelor de istorie din Aiud si Turda.

Executati fara judecata

In cadrul expozitiei sunt prezentate 11 actiuni de cautare si deshumare ale unor opozanti ai regimului comunist, care au fost executati de Securitate, fara judecata, in perioada anilor 1948 – 1952. Derulate intre 2007 si 2009, aceste actiuni de cautare si deshumare au avut loc in urma cercetarilor de teren si pe baza unor solicitari venite din partea rudelor si urmasilor celor ucisi, fiind desfasurate de catre specialisti, arheologi si istorici de la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania. Cazurile prezentate in cadrul expozitiei fac referire la18 persoane executate, toate prin impuscare, 17 dintre acestea fiind descoperite si apoi deshumate prin metode arheologice pe teritoriul localitatilor Halmasau si Nepos (judetul Bistrita-Nasaud), Glodghilesti si Baiesti (judetul Hunedoara), Satu Mare si Teregova (judetul Caras-Severin), Santejude-Vale (judetul Cluj), Salciua si Dealul Capsei (judetul Alba).

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult