
Acesta a reconstituit la Draganesti un sat dupa tipul asezarilor neolitice, specifice culturii Gumelnita, ale caror urme au fost descoperite la Draganesti. Satul neolitic, de acum 5.000 de ani, este format din sase colibe in marime naturala de lut pictate, cu vetre si mobilier interior din lut, ridicate in aer liber pe un teren imprejmuit cu un sant de aparare si gard din nuiele impletite, intrarea facandu-se pe o punte din lemn.
O coliba este reprezentativa pentru o locuinta de pescar, alta pentru agricultor, alta pentru olar, dar toate au in interior obiecte neolitice sau reconstituiri ale unor obiecte neolitice, mese, altare de cult, unelete pentru gospodarie si practicarea diferitelor ocupatii, atelier de fierarie, troita, muzeu de arheologie, expozitii permanente de etnografie si arta amenajate intr-un conac istoric, precum si o expozitie de istorie a pompierilor.
In cadrul parcului neolitic a fost reconstituita si o locuinta lacustra, folosita in vechime pentru depozitarea proviziilor pentru ca asezarile erau ridicate pe vai des inundate. Muzeul in aer liber ar urma sa fie punctul de plecare al unui circuit turistic care va cuprinde alte obiective de interes cultural din noua localitati din judetul Olt. Inaugurarea arheoparcului s-a facut in prezenta oficialitatilor judetene si locale si a 100 de participanti din 24 de tari, care se afla in aceste zile in Romania, cu ocazia Conferintei Internationale de Arheologie Aeriana AARG 2010.