Acasa Cultura-ReligieCultura Primul Război Mondial se încheie, oficial, pe 3 octombrie 2010

Primul Război Mondial se încheie, oficial, pe 3 octombrie 2010

scris de Ziua Veche
9 afisari

Pare ciudat că la 92 de ani după ce armele primului Război Mondial au tăcut pentru totdeauna, încheierea conflagraţiei să fie recunoscută oficial. Cum este posibil aşa ceva? Ei bine, duminică, 3 octombrie 2010, Germania va plăti ultima tranşă din despăgubirile care i s-au impus la finalul Marelui Razboi.


O sumă de 59,9 milioane de lire sterline va fi livrată către Marea Britanie, şi reprezintă ultima tranşă din despăgubirile în valoare de 132 de miliarde de mărci, sau 22 miliarde lire sterline, stabilite în urma Tratatului de la Versailles din anul 1919. Iniţial, suma pe care Germania era obligată să o plătească se ridică la 226 de miliarde de marci, o sumă considerată mult prea mare chiar şi de către Aliaţi, ea fiind recalculată la „numai” 132 miliarde mărci germane.

Întreaga datorie ar fi trebuit să fie platită de ani buni, întârzierea datorându-se numai ambiţiilor nebune ale lui Adolf Hitler şi izbucnirii celui de al doilea Război Mondial. Acum, banii oferiţi de germani vor intra în fondurile de pensii britanice şi în conturile mai multor persoane fizice, ca despăgubiri de razboi.

Sursa: descopera.ro.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult