Acasa Cultura-ReligieCultura Protest al angajaţilor România Film RADEF. Criza cinematografelor de stat

Protest al angajaţilor România Film RADEF. Criza cinematografelor de stat

scris de A.B.
30 afisari

Zeci de angajaţi ai România Film – RADEF au protestat printre ruinele fostului cinematograf Bucureşti. Toţi cei 180 de salariați ai regiei nu şi-au mai primit salariile de două luni şi atrag atenţia asupra gradului avansat de deteriorare în care au ajuns puţinele cinematografe rămase în administrarea statului.

Criza cinematografelor de stat.

Criza cinematografelor de stat.

Potrivit protestatarilor, mai puţin de 5% dintre cinematografele de stat mai sunt funcţionale, restul fie au fost lăsate în paragină, fie au fost transformate în baruri, cazinouri sau biserici. Din 2008, de când cinematografele au trecut în administrarea autorităţilor locale, din cele 400 de săli de film din ţară au mai rămas doar 23.

„Avem cinematografe care au devenit biserici, avem cinematografe care sunt spaţii de alimentaţie publică. La grădina din Vâlcea şi-a construit cineva o vilă”, spune Eduard Staron, şeful comisiei de predare a cinematografelor.

Protestatarii se tem că, fără investiţii, România Film – RADEF o să dispară în cel mai scurt timp. „În trei ani de zile nu o să ma avem unde să vedem filmul românesc pentru că mallul, multiplexul, ştim bine că nu difuzează film românesc că nu face rating, nu face bani, implicit”, spune Marius Iuraşcu, directorul RADEF RomâniaFilm.

Cele mai importante solicitări adresate Ministerului Culturii se referă la numirea de urgenţă a unui nou consiliu de administraţie şi la deblocarea salariilor.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult