RADEF cere demisia: Protest macabru la Ministerul Culturii | Ziua Veche
Acasa Cultura-ReligieCultura Protest macabru la Ministerul Culturii: Sindicaliştii RomaniaFilm vor demisia lui Haşotti

Protest macabru la Ministerul Culturii: Sindicaliştii RomaniaFilm vor demisia lui Haşotti

scris de Laurentiu Banches
3 afisari

Mai mult de 100 de membri ai Sindicatului Liber RomâniaFilm au cerut demisia lui Puiu Haşotti printr-un protest funebru, miercuri, 3 octombrie, în faţa Ministerului Culturii.

Protest macabru la Ministerul Culturii: Sindicaliştii Romania film vor demisia lui Haşotti (foto:mediafax)

La protest, cei peste 100 de sindicalişti au venit cu un sicriu, colivă şi lumânări, ca „simbol al morţii cinematografiei” în mandatul actualului ministru al Culturii, Puiu Haşotti. Sindicaliştii susţin că se opun „intereselor” ministrului Culturii, Puiu Haşotti , care intenţionează să îl aducă la conducerea Consilului de Administraţie (CA) al RADEF pe Maxim Meca, fost director al regiei şi de activitatea căruia se leagă „cea mai rea perioadă” a instituţiei.

Astfel, cei peste 100 de membri ai Sindicatului România Film protestează faţă de decizia ministrului Puiu Haşotti, care prin ordinul 2483 din 19 septembrie, a schimbat CA al RADEF. Potrivit medafax, prin respectivul ordin au fost revocaţi din funcţia de membru al CA Alexandru Ungureanu, Nicolae Radu-Cristian şi Gheorghe Bălăşoiu. În locul acestora, în CA al RADEF, au fost numiţi Emanuela Elena Pendiuc, în calitate de reprezentant al Ministerului Culturii, Irina Margareta Nistor şi Maxim Meca.

Totodată, sindicaliştii RomâniaFilm cer menţinerea salariului şi păstrarea locurilor de muncă, dar şi stoparea procedurilor de trecere a unor cinematografe din administrarea RADEF în cea a autorităţilor locale.La protest sunt prezenţi angajaţi ai RADEF de la cinematografe precum „Patria” din Bucureşti, „Victoria” din Târgu-Jiu, „Modern” din Piteşti şi „Dacia” din Alba-Iulia.

Imaginea stării în care se află în prezent cinematografia românească a fost simbolizată de protestatari printr-un sicriu deschis, în care o persoană cu o mască scheletică ţine în mână o cruce şi o lumânare. Pe cruce este scris „Cinematografia română RomâniaFilm; n. 1950 – 2012?”. Sindicaliştii au avut aprobare să protesteze miercuri, până la ora 12.00. De altfel, conducerea Sindicatului RomâniaFilm a anunţat, marţi, într-o conferinţă de presă, că protestele vor avea loc în fiecare zi, timp de două ore, până când vor primi un răspuns la revendicările lor.

RomâniaFilm este o regie autonomă în subordinea Ministerului Culturii, nesubvenţionată de la bugetul de stat, care a reabilitat, modernizat şi digitalizat, în doi ani ai echipei de management, conduse de Iuraşcu, cinematografele „Republica” din Cluj (care a primit denumirea „Florin Piersic”), „Patria” din Ploieşti (care astăzi se numeşte „Premiera”), a reabilitat sala „Europa” din Bucureşti (care se află în circuitul Europa Cinema), a digitalizat sala „Patria” din Craiova şi a deschis cinci săli de Caffe Cinema 3D, în Bucureşti, Ploieşti, Călăraşi, Turnu Severin şi Craiova. În prezent, şi alte săli de cinema din reţeaua RomâniaFilm sunt în curs de modernizare. La conferinţa de presă de marţi, 2 octombrie, Maria Bikfalvi a precizat că sindicaliştii susţin actuala conducere a RADEF RomaniaFilm, asigurată de Marius Iuraşc şi a afirmat că joi, 4 octombrie, va depune o plângere penală împotriva ministrului Culturii, Puiu Haşotti, pentru „abuz în serviciu”.

Sindicatul RomâniaFilm consideră că respectivul ordin este „nelegal şi netemeinic” din mai multe motive. Astfel, ordinul ar încălca, potrivit reprezentanţilor sindicatului, articolul 5 din OUG nr 109/2011, potrivit căreia „autoritatea tutelară numeşte membrii consiliului de administraţie al regiei autonome după o procedură stabilită expres şi imperative de acte text de lege”. Pe de altă parte, sindicatul consideră că „nu există o justă cauză pentru revocarea celor trei membri din Consiliul de Administraţie”.

Potrivit Mariei Bikfalvi, în 28 septembrie, Sindicatul Liber România Film a înaintat o sesizare premierului Victor Ponta, în care cere anularea ordinului ministrului Culturii, prin care a fost schimbată componenţa CA al RADEF. Sindicatul a mai atras atenţia asupra faptului că Mihail Ţintea solicită să fie repus în funcţia de director general al RADEF RomâniaFilm şi să i se plătească drepturile de care ar fi dispus în perioada suspendării contractului său individual de muncă, faţă de de soluţia definitivă pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în 13 septembrie 2012.

După înlăturarea lui Ţintea, Ministerul Culturii l-a numit la conducerea regiei pe Maxim Meca, fapt care, la vremea respectivă, a generat numeroase proteste ale sindicaliştilor RADEF. Ulterior, la conducerea RADEF a fost numit Marius Iuraşcu, care conduce România Film din 18 iunie 2009. În 5 martie 2012, Iuraşcu a fost numit de către premierul de la momentul respectiv, Mihai Răzvan Ungureanu, în funcţia de secretar de stat în Ministerul Culturii. Atunci, Iuraşcu s-a suspendat din funcţia de director general al RomâniaFilm pe perioada mandatului său de secretar de stat la Ministerul Culturii. Conducerea interimară a RomâniaFilm a fost preluată de Marcel Negruţi, directorul economic al regiei. În 4 mai 2012, Iuraşcu a demisionat însă din funcţia de secretar de stat la Ministerul Culturii, revenind la conducerea RADEF.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult