Acasa Cultura-ReligieCultura Pruncul Iisus alungat de corectitudinea politica

Pruncul Iisus alungat de corectitudinea politica

scris de Ziua Veche
247 Afisari

Singura lumină a primului Crăciun a fost steaua de deasupra Betleemului. La peste 2000 de ani de atunci, străzile britanice sunt iluminate cu o bizară amestecătură de figurine şi mesaje de neon care au prea puţină legătură cu Naşterea Mântuitorului, scrie ziarul londonez Daily Mail. La tot pasul clipesc mesaje cu “Happy Eid” sau “Happy Diwali”, chiar dacă ambele sărbători, prima musulmană, a doua hindusă, au trecut de multişor.

Majoritatea zonelor comerciale se orientează înspre mesaje seculare, de teama de a nu-i ofensa pe necreştini. Rezultatele sunt deseori suprarealiste, constată reporteriţa Amanda Perthen. Unele magazine, ca să evite tema delicată, aleg să înlocuiască sărbătoarea cu comercialul. “Crăciun Fericit” e înlocuit cu strălucitoare jocuri de lumini cu numele sponsorilorilor.

Cele mai stranii reclame luminoase, din dispoziţia consiliilor locale, afişează lebede, umbrele, figuri de vedete TV sau Moşi Crăciuni spaţiali, toate parcă anume făcute să uluiască dacă nu chiar să-i oripileze pe creştini.

Reacţiile nu au întârziat să apară. Săptămâna trecută, secretarul comunităţilor locale, conservatorul Eric Pikles a cerut consiliilor locale să sărbătorească Crăciunul cu lumini tadiţionale, colinde şi scene ale nativităţii: “Nu trebuie să-i lăsăm pe Grinchii corecţi politic să marginalizeze Crăciunul şi importanţa Naşterii lui Hristos!”

Parlamentarul conservator Philip Davies acuză şi el atacul la adresa Crăciunului: “Autorităţile locale sunt de-a dreptul obsedate să nu ofenseze pe cineva. S-a ajuns la punerea la colţ a Creştinismului. Toate aceste precauţii exagerate sunt chipurile luate pentru a nu ofensa cetăţenii de alte confesiuni. Dar ele aparţin anumitor oameni albi din clasa mijlocie care au dezvoltat un bizar complex al vinovăţiei”.

De ce umbrele? Pentru că în Marea Britanie plouă mult

Era de aşteptat ca Oxford Street, destinaţia comercială londoneză numărul unu, să ofere în această perioadă un spectacol strălucitor de imagini de Crăciun. Ei bine, pe cei aproape trei kilometri, instalaţia care a costat 330.000 de lire sterline e plină de umbrele luminoase. De ce umbrele? “Pentru că în Marea Britanie plouă mult”, ne lămureşte un purtător de cuvânt al Asociaţiei Oxford Street. “Nu am avut un subiect anume. Am vrut ceva diferit şi amuzant”.

Dar vânzătoarea Christine Thatcher, de 32 de ani, nu e prea impresionată: “Nu mi se pare prea vesel. De ce trebuie să celebrăm unul dintre cele mai triste aspecte ale traiului în Marea Britanie?”.

Tradiţionala urare de Crăciun: “Festival Binecuvântat!

În oraşele multiculturale din Nord Vest, sărbătoarea musulmană Eid (care celebrează acceptul lui Avraam de a-şi sacrifica fiul lui Dumnezeu) sau festivalul hindus al luminilor Diwali sunt aniversate împreună cu Crăciunul. Cu toate astea, cele două au s-au terminat demult. Eid a fost pe 16 noiembrie, iar Diwali durează cinci zile, în jurul lui 5 noiembrie.

În oraşul Rochdale, inscriptia luminoasă “Happy Eid” este însoţită de o lună şi o stea. Alături strălucesc imagini ale unor biscuiţi de Crăciun. Luminile care au costat 89.500 de lire sterline mai conţin şi urarea musulmană “Eid Mubarak”, care înseamnă “Festival Binecuvântat” şi imagini ale lămpilor tradiţionale de Diwali.

Pinguinul aprinde luminile de Crăciun


În centru oraşului Bradford, o urare de “Happy Eid” combinată cu un “Merry Christmas”, străluceşte alături de copaci, lebede, luni şi stele, într-un aranjament care a costat 186.900 de lire sterline şi care a fost aprins de un personaj îmbrăcaă în pinguin pe patine. Personaj care, comentează ironic ziarista, este greu de crezut a fi originar din părţile Betleemului. Un purtător de cuvânt al consiliului local a declarat: “Avem o creaţie variată care ne reprezintă comunitatea”.

Multiculturalitate şi înţelegere: nimic creştin

Străzile cartierului Tooting din sudul Londrei sunt decorate cu imagini luminoase reprezentând lămpi tradiţionale, palmieri şi alte asemenea pentru a celebra Diwali. Omul de afaceri Indrajit Patel, preşedintele comunităţii responsabile cu iluminatul, susţine că aranjamentul care a costat 22.000 de lire “se va dubla de Crăciun”. “Va fi păstrat până la Anul Nou. Am dorit o ofertă multiculturală pentru Musulmani, Hinduşi şi Creştini, care să fie un factor bună înţelegere pentru zonă”. Întrebat care dintre imagini este creştină, Patel a recunoscut că niciuna.

Moş Crăciun cosmonaut


Celebra stradă comercială londoneză Carnaby a optat decoraţiuni cu Moş Crăciun. O alegere tradiţionalistă, în sfârşit, veţi zice. Ei, bine, nu! Moşul este îmbrăcat în costum de astronaut şi pluteşte printre planete, stele şi sputnici gonflabili şi luminaţi.

CosmoMoşul a fost creat de James Clancy Design, o firmă de  decoraţiuni de sezon şi artă urbană. “Ne-am dorit ceva diferit, de aceea am ales o temă ‘space age’ în locul uneia tradiţionale”.

În vârful bradului o stea Big Brother


Când a declarat că vrea să fie o stea, nu s-a gândit că vrea să stea în vârful Pomului de Crăciun. Cu toate astea, Chantelle Houghton, concurentă în emisiunea tv Big Brother, a fost îmbrăcată într-o rochie roz de şifon, i s-a pus în mână o baghetă de zână cocoţată la 50 de metri înălţime şi a fost cocoţată într-un pin care încununează Centru Lakeside din Essex. La propriu! A stat acolo sus ceva vreme, cât a durat lansarea sezonului de iarnă la respectivul Centru.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS