Acasa Cultura-ReligieCultura „Eu cand vreau sa fluier, fluier” merge la Oscar

„Eu cand vreau sa fluier, fluier” merge la Oscar

scris de Ziua Veche
3 afisari

 

„Eu cand vreau sa fluier, fluier”, filmul lui Florin Serban distins cu Ursul de argint la Berlin, este propunerea Romaniei la premiul Oscar, la categoria „cel mai bun film intr-o limba straina”, pentru gala care va avea loc in 2011, au anuntat reprezentantii Centrului National al Cinematografiei (CNC). Un juriu format din Eugenia Voda, critic de film si realizator TV, Magda Mihailescu, critic de film, Cristina Corciovescu, critic de film, Mihai Chirilov, critic de film, directorul artistic al Festivalului International de Film Transilvania (Cluj-Napoca), Dana Duma, critic de film, Dinu Tanase, director de imagine si regizor, si Eugen Athanasiu, critic de film, a ales, cu o majoritate de cinci voturi, ca lungmetrajul „Eu cand vreau sa fluier, fluier”, in regia lui Florin Serban, sa reprezinte Romania la sectiunea „cel mai bun film strain” a premiilor Oscar, la editia care va avea loc in 2011.

 

„Ma bucura lucrul acesta, dar nu trebuie sa facem un spectacol din el, deoarece este o propunere pentru nominalizare. Inca nu s-a incheiat procesul. Ma bucur ca filmul a fost socotit”, a declarat, sambata, pentru Mediafax Florin Serban.

Pelicula „Eu cand vreau sa fluier, fluier”, debutul in lungmetraj al lui Florin Serban, este primul film romanesc din ultimii 17 ani care a intrat in competitia oficiala a Festivalului de la Berlin si a reusit sa ia si doua premii importante: marele premiu al juriului – Ursul de Argint si distinctia „Alfred Bauer”.

Dupa patru ani petrecuti intr-un penitenciar pe malul Dunarii, Silviu (interpretat de George Pistereanu) a avansat in ierarhia de dormitor, devenind Jupan. Cu doua saptamani inainte de eliberare, el primeste o vizita neasteptata. El afla ca mama lui s-a intors acasa, dupa mult timp, din Italia si vrea sa il ia pe fratele lui mai mic. Silviu are cinci zile sa gaseasca o solutie. Cele cinci zile devin o eternitate cand Silviu se indragosteste de o studenta frumoasa la Sociologie, Ana (Ada Condeescu), venita in practica la penitenciar. Coplesit de emotii si presat de timp, Silviu inchide ochii. Libertatea, vantul, drumul, primul sarut. Din acest moment i se poate intampla orice.

{youtube}45JLgI0ious{/youtube}

Filmul a avut un buget de circa 900.000 de euro, din care finantare de la Centrul National al Cinematografiei (CNC) in valoare de 250.000 de euro. Totodata, proiectul „Eu cand vreau sa fluier, fluier” a primit doua premii la Festivalul International de Film de la Sarajevo: in 2009 a primit servicii de postproductie in valoare de 80.000 de euro, iar in 2008 a primit premiul The Magic Box Service la CineLink.

Potrivit regulamentului Academiei de film americane, care acorda premiile Oscar, productiile eligibile la categoria „cel mai bun film intr-o limba straina” trebuie sa fie lungmetraje produse in afara Statelor Unite ale Americii, cu un dialog preponderent intr-o alta limba decat engleza, care sa fi fost lansate in tara de origine nu mai devreme de 1 octombrie 2009 si nu mai tarziu de 30 septembrie 2010. De asemenea, filmele eligibile trebuie sa fi rulat cel putin sapte zile consecutiv intr-un cinematograf si sa aduca incasari producatorului si distribuitorului.

Propunerile tarilor trebuie sa fie primite de Academia de film americana pana la data de 1 octombrie ale anului in curs. Fiecare tara poate avea o singura propunere. Nominalizarile la premiile Oscar 2011 vor fi anuntate pe 25 ianuarie, la Samuel Goldwyn Theater din Los Angeles.

Cea de-a 83-a gala a premiilor Oscar va avea loc la Los Angeles, pe 27 februarie 2011.

Anul trecut, propunerea Romaniei la premiul Oscar pentru cel mai bun film intr-o limba straina a fost „Politist, adjectiv”, de Corneliu Porumboiu.

 

Cititi aici interviul cu Florin Serban acordat lui Tudor Caranfil pentru ziuaveche.ro pe 17 februarie 2010 si dialogul dintre Ada Condeescu si cititorii ziarului ziuaveche.ro

 

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS