Acasa Cultura-ReligieCultura Radu Beligan sărbătoreşte pe scenă cea de-a 97-a aniversare

Radu Beligan sărbătoreşte pe scenă cea de-a 97-a aniversare

scris de B.C.R
18 afisari

Actorul Radu Beligan îşi sărbătoreşte cea de-a 97-a aniversare pe scenă, aşa cum şi-a obişnuit publicul, jucând, de această dată, pe 14 decembrie, în cea de-a 300-a reprezentaţie a spectacolului „Egoistul”.

Radu Beligan - cel mai longeviv actor încă în activitate pe scena unui teatru (foto: uzp.org.ro)

Radu Beligan – cel mai longeviv actor încă în activitate pe scena unui teatru (foto: uzp.org.ro)

Pe 14 decembrie, iubitorii de teatru sunt invitaţi la Palatul Naţional al Copiilor din Bucureşti, la o dublă sărbătoare: ziua de naştere a maestrului Radu Beligan şi 300 de reprezentaţii cu spectacolul „Egoistul”, care se joacă cu sala plină de 11 ani, se arată într-un comunicat remis Mediafax.

Din distribuţia spectacolului fac parte actorii Radu Beligan, Adriana Trandafir, Damian Crasmaru, Tomi Cristin, Rodica Ionescu, Mihai Niculescu, Lamia Beligan, Ileana Olteanu, Medeea Marinescu, Cesonia Postelnicu şi Silviu Biriş.

În acest spectacol, Radu Beligan se regăseşte şi în calitate de interpret, dar şi de regizor. „Egoistul” este ultima piesă a dramaturgului Jean Anouilh. Este opera în care autorul îşi dezvăluie, fără menajamente, percepţia asupra lumii contemporane. Subiecte complexe, precum viaţa şi moartea, iubirea, căsnicia, relaţia dintre părinţi şi copii, prietenia, egoismul, generozitatea şi chiar teatrul şi dramele sale, sunt abordate cu un umor exploziv, o replică strălucitoare şi o eleganţă verbală rar întâlnită. Iar viziunea regizorală a lui Radu Beligan pune în lumină toate aceste elemente.

Tichetele pentru reprezentaţia din 14 decembrie s-au pus deja în vânzare la casa de bilete Startickets de la Palatul Copiilor, dar şi online, pe startickets.ro, blt.ro şi bilete.ro.

A devenit o tradiţie ca Radu Beligan să îşi sărbătorească aniversările alături de publicul care i-a fost mereu alături. Şi anul trecut, dar şi în 2013, cunoscutul actor a jucat de ziua sa în spectacolul „Lecţia de violoncel”, la Teatrul Metropolis din Bucureşti, al cărui director onorific este acesta.

În 2013, a doua zi după ce şi-a sărbătorit cea de-a 95-a aniversare, imediat după spectacolul „Egoistul”, jucat şi regizat de Radu Beligan la Teatrul Naţional Bucureşti, acesta a primit titlul de cel mai longeviv actor încă în activitate pe scena unui teatru, din partea Guinness World Records.

Radu Beligan împarte de peste 75 de ani bucurii, emoţii şi sentimente tuturor celor care umplu cu entuziasm sălile de spectacole.

Radu Beligan, născut pe 14 decembrie 1918, are o bogată activitate în teatru, film, televiziune şi radio. El a interpretat roluri celebre, în mari capodopere ale dramaturgiei române şi universale, piese semnate, printre alţii, de Ion Luca Caragiale, Barbu Ştefănescu Delavrancea, Camil Petrescu, Tudor Muşatescu, Mihail Sebastian, William Shakespeare, Carlo Goldoni, Nicolai Vasilievici Gogol, Anton Cehov, George Bernard Shaw, Maxim Gorki, Albert Camus, Eugen Ionescu, Jean Anouilh etc. Totodată, el este cunoscut publicului român în calitate de regizor al unor spectacole precum „Egoistul” de Jean Anouilh, „O scrisoare pierdută” de I. L. Caragiale, „Doctor fără voie” de J. B. P. Molière, „Străini în noapte” de Eric Assous.

Radu Beligan a fost director al Teatrului de Comedie din Bucureşti, între anii 1961 şi 1969, şi director al Teatrului Naţional Bucureşti, între 1969 şi 1990. Totodată, a fost profesor la Institutul de Teatru şi Film, între 1950 şi 1965, şi a fost ales membru de onoare al Academiei Române în 2004, în semn de recunoaştere a activităţii sale în domeniul artei.

A fost decorat, printre altele, cu Ordinul „Serviciul Credincios” în grad de Mare Ofiţer, Ordinul Drapelul Iugoslav cu steaua de aur şi colan şi Ordinul Naţional al Legiunii de Onoare în grad de Ofiţer, din partea Franţei. Este Doctor Honoris Causa al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale” din Bucureşti.

Actorul Radu Beligan a primit în 2011 o stea pe Aleea Celebrităţilor – Piaţa Timpului, spaţiul bucureştean dedicat marilor valori ale filmului şi scenei româneşti.

În februarie 2014, Radu Beligan a fost inclus într-un top al celor mai puternice o sută de personalităţi din lume din domeniul divertismentului, alături de actorul român în clasament regăsindu-se numeroase celebrităţi de toate vârstele, de la Hollywood, printre care Robert De Niro, Martin Scorsese, Clint Eastwood, Woody Allen, Judi Dench, Helen Mirren şi Angelina Jolie, potrivit site-ului american Business Insider.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult