Acasa Cultura-ReligieCultura Raportul FreeEx 2010 – Libertatea Presei în România

Raportul FreeEx 2010 – Libertatea Presei în România

scris de Ziua Veche
366 Afisari

Cele mai importante concluzii ale Raportului FreeEx, referitoare la libertatea presei in 2010:

 

Raportul FreeEx 2010 - Libertatea Presei în România

Raportul FreeEx 2010 - Libertatea Presei în România

• De la începutul crizei economice, au fost concediaţi 6.000 de angajaţi din mass-media (jurnalişti şi personal tehnic) şi peste 60 de ziare locale s-au închis. În 2010, veniturile din publicitate au scăzut şi tirajele mai multor ziare quality s-au înjumătăţit faţă de anul precedent.

• Marii patroni de presă au fost în centrul dezbaterilor publice: Sorin Ovidiu Vîntu a fost reţinut pentru favorizarea unui infractor, Dan Diaconescu – pentru şantaj, Dan Voiculescu a fost dovedit colaborator al Securităţii etc. Presa aflată în proprietatea acestora a relatat dezechilibrat, partizan şi, pe alocuri, isteric despre aceste evenimente.

Presa a fost inclusă printre vulnerabilităţile la securitatea naţională, în Strategia Naţională de Apărare a ţării.

• Peste o treime dintre jurnalişti recunosc că ceea ce scriu este influenţat de publicitate. O problemă serioasă o reprezintă lipsa unor demarcaţii clare între publicitate şi produsele jurnalistice (reclame mascate, „proiecte speciale”).

• Autorităţile locale au dat sancţiuni disproporţionate şi au încălcat în numeroase cazuri libertatea de exprimare. Un jurnalist a fost amendat pentru un banc, iar un gen muzical a fost interzis în transportul public din două oraşe.

• Agresiunile fizice şi insultele la adresa jurnaliştilor au fost iniţiate într-o măsură alarmant de mare chiar de către poliţişti şi persoane publice.

• Legea de funcţionare a radioului şi televiziunii publice nu a fost reformată, iar noile Consilii de Administraţie numite în 2010 rămân politizate.

Televiziunile au transformat moartea unor persoane cunoscute în spectacole macabre, fapt care a accentuat degradarea profesională a presei.

• Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis ca insulta şi calomnia să nu mai fie judecate în regim de infracţiuni penale.

• Trecerea la televiziunea digitală a fost amânată de Guvern pentru anul 2015

Raportul FreeEx poate fi citit aici

4 comentarii

StockEx 02-05-2011 - 21:59

la trustul lui voiculescu nu au fost si nu vor fi probleme…angajatii primesc salariile la timp, voiculescu nu se implica in politica editoriala. ar trb sa ia exemplu si ceilalti indivizi care conduc trusturi de presa, dar care sunt aserviti lui basescu

Negativ 02-05-2011 - 22:23

Voiculescu e mai abil decat ceilalti se pare.

Ciu Huhu 02-05-2011 - 23:30

Basescu-i cel mai abil in rau, in a-si aservi presa in stilul cel mai dictatorial!

Premosa 03-05-2011 - 08:52

Nu vad de ce alaturarea lui Voiculescu cu Vantu si Diaconescu. Ultimii doi au dosare penale.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS