Acasa Cultura-ReligieCultura Rasism la TVR. Locuitorii din Ferentari:hoţi şi drogaţi

Rasism la TVR. Locuitorii din Ferentari:hoţi şi drogaţi

scris de D.S.S.
12 afisari

ActiveWatch – Agenţia de Monitorizare a Presei atrage atenţia asupra atitudinii rasiste a prezentatorului emisiunii „Ora de ştiri”, Lucian Pîrvoiu, într-o scrisoare adresată Comisiei de Etică a TVR şi directoarei Rodica Culcer.

Lucian Pirvoiu, prezentatorul TVR

În cadrul emisiunii „Ora de ştiri” din data de 27 iulie 2011 a fost prezentată ştirea cu titlul: „Jocurile Olimpice au început… în Ferentari. Analiza Orei de ştiri„.

Textul ştirii, conform site-ului TVR, a fost următorul: “Ambasada Marii Britanii a ales unul dintre cele mai sărace cartiere în care să marcheze deschiderea Jocurilor Olimpice din 2012, de la Londra. În cadrul „Jocurilor Olimpice” din Ferentari, Martin Harris, ambasadorul Marii Britanii, muzicianul Damian Drăghici şi sportivul Marian Simion au încins o partidă de fotbal cu micuţii de la Clubul pentru Educaţie Alternativă. Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti e convins că sportul îi va ajuta şi pe oamenii din acest cartier. Începe numărătoarea inversă până la deschiderea Jocurilor Olimpice de la Londra, iar mesajul pe care vrem să-l transmitem prin acest eveniment este acela că sportul este totul. Am regăsit în Ferentari spiritul de Olimpiadă, a spus Martin Harris”.

Prezentatorul a deschis dezbaterea din studio, după difuzarea ştirii, întrebându-l pe invitatul său, Valeriu Nicolae, organizator al evenimentelor prezentate în ştire: „Domnule Nicolae (…) în ştirea de mai devreme ambasadorul Marii Britanii spunea că a descoperit în Ferentari spiritul olimpic. Să fim serioşi, spiritul olimpic la ce? La furat de portofele, la tras în venă?„, arată ActiveWatch.

Considerăm că întrebarea prezentatorului descrie o atitudine discriminatorie faţă de locuitorii cartierului Ferentari, promovând stereotipuri şi etichetându-i pe locuitorii cartierului şi pe tinerii implicaţi în proiect ca fiind hoţi şi consumatori de droguri. Preocuparea prezentatorului pare să fie mai degrabă aceea de a promova senzaţionalismul şi nu aceea de a discuta o problemă de interes public (educaţia copiilor aflaţi în situaţii dezavantajate). Lucian Pîrvoiu nu se află la primul derapaj de acest fel. O analiză a prestaţiei sale ar scoate la iveală cel puţin o situaţie în care etnia unor persoane a fost menţionată în context infracţional, fără ca acest lucru să fie justificat de necesitatea de informare a publicului (vezi buletinul de ştiri din 2 mai 2011). Menţionăm că, în opinia noastră, atitudinea moderatorului Pîrvoiu încalcă etica jurnalistică. Considerăm că această atitudine nu îşi are locul în ştirile televiziunii publice, care ar trebui să fie un standard pentru mass-media din România şi să promoveze jurnalismul profesionist, practicat în interes public, cu respect faţă de minorităţi şi faţă de grupurile dezavantajate”, se arată în scrisoare.

ActiveWatch solicită Comisiei de Etică a TVR şi Directoarei Direcţiei de ştiri a TVR, Rodica Culcer, să analizeze dacă Lucian Pîrvoiu a încălcat sau nu, prin prestaţia sa jurnalistică, Statutul Jurnalistului din TVR şi să comunice public concluziile.

Reacţia TVR

„În urma afirmaţiilor inacceptabile făcute de jurnalistul Lucian Pîrvoiu la Ora de Ştiri  din data de 27 iulie, în legătură cu vizita ambasadorului britanic în Ferentari, conducerea Direcţiei Emisiuni Informative şi Sport a decis, împreună cu directoarea Departamentului Emisiuni Informative, ca Lucian Pîrvoiu să nu mai prezinte Ora de Ştiri, până la concluzia  Comisiei de Etică şi Arbitraj din TVR, sesizată în acest caz„, au precizat reprezentanţii TVR.

3 comentarii

capra 29-07-2011 - 03:51

Trist dar adevarat.Plin de tigani .
Nu este rasism.Este adevar,gol ,golut.Acum ca sintm in EU,borfasii ,bisnitarii au disparut si daca treci pe acolo esti batut,furat,etc. este un accident si cei care povestesc sau reclama rasisti.Ca ni se Vangelizeaza natia nu va pasa.
Asa cum a zis marele rrom bine ar fi sa fiti „ejaculati”
Draga DSS,ia fa-ti o casa in Ferentari si bucurate de vecini.
Noroc

Suparaciosu 29-07-2011 - 19:26

Domnule Lucian Pirvoiu, din partea mea, ai toata admiratia. Am ajuns la noi in tara sa nu mai putem sa ne spunem PAREREA DEMOCRATICA. Tot mapamondul , cand i se scoala, da in noi, NE FACE, NE BATJOCORESTE, NE UMILESTE, NE-O baga, ( cu toate ca noi suntem niste…. umili IOBAGI…). Eu stiu asa….ca am ceva carte….daca eu, TU, EL, plateste abonamentul TVR, ce mama dreacu cauta…..in combinatie….Hactive Uaci a lu Peste prajit toma mirciuss…Pai daca eu dau cu banu in TVR ( adica contribui benevol si din proprie initiativa ), ce treaba are Uaciu lui mirciulica ? Eu daca dau banu, POT sa reclam CEVA…El…este pe MARGINE…alearga singur si iese pe locul 2. sa inteleg ca nu mai are OBIECTUL MUNCII ?? Domnule Tomita , TOATA consideratiunea pentru ONG-ul mneavoastra…DAR, nu inteleg reclamatiunea….ce te doare…? .Daca erai mai atent, ai fi vazut ca, inglezul a fost the first care si-a batut joc de noi…. „Ambasada Marii Britanii a ales unul dintre cele mai sărace cartiere în care să marcheze deschiderea Jocurilor Olimpice din 2012. Adica cum a ales ?? De ce nu a ales Primaverii, Dorobanti, Pipera, Vintu de sus, De jos…Cracanatii din deal, Haulitul din vale, Groapa lu Ouatu ?. Mai acu cateva luni, englezii erau oripilati de tigani ca lea falimentat sistemul social, construindu-si pe banii fraierilor ingleji, turnulete si bemveuri prin calarasi si ialomite…That iz za cuescin….cine si dise, a APROBAT vizita ambasarelului , taman in Ferentarium city ?? Si-a batut joc inglezu de noi, ba ne-a mai si incaierat…Tomita, dao dreacu de jmecherie….pareai om serios…de cand faci bilute….pai mactale vrei sa spui ca astea sunt PERISOARE ? Domle si ma uit la poza lui nea Lusien din articol….parca ar vrea sa spuna ..CEVA…dar CUI ? Cica ie batuti in cap…

romeo2110 01-08-2011 - 12:45

Desi reda niste adevaruri dureroase, formularea este nefericit aleasa.

Exista tzigani care doresc sa traiasca in normalitate, care doresc sa munceasca sa fie oameni onesti. Care e procentul lor numai Dumnezeu stie.

Problema unei mari parti a aecestei minoritati provine din faptul ca unele din traditiile pe care le promoveaza in viata de zi cu zi, intra in conflict cu legea:
fetita de 12 ani, vanduta si tinuta in lanturi pt a fi casatorita dupa voia parintilor; atitudinea fata de munca si educatie, care se reflecta in cifre statistice.

Nici o organizatie a tziganilor nu a prezentat public un bilant: am primit anumite fonduri, am reusit sa intergram socio-profesional atati tzigani; am pus pe picioare atatea afaceri de succes. Din pacate afacerile de succes tziganesti, reflectate in media sunt dezamagitoare: manelisti, camatari, comercianti de (ne)fieroase, manelisti politici corupti (Prigoana) preocupati de legiferarea prostitutiei si alte activitati imorale.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult