Recuperarea modelelor străbune | Ziua Veche
Acasa Cultura-ReligieCultura Recuperarea modelelor străbune

Recuperarea modelelor străbune

scris de M.A.
3 afisari

O expoziţie cu titlul „Recuperarea modelelor străbune” va fi deschisă în Sala Acvariu a Muzeului Naţional al Ţăranului Român (MNŢR) în perioada 23-29 octombrie.

Recuperearea modelelor strabune

Recuperearea modelelor strabune

Expoziţia prezintă lucrări realizate de copii de la cercuri de creaţie din şcolile din Siseşti, Surdeşti, Dăneşti, Bonţăieni, Sighetu Marmaţiei, de meşteri maramureşeni şi de studenţi de la Universitatea de Arte şi Design din Cluj-Napoca.

De asemenea, sunt expuse imagini din timpul proiectului „Recuperarea modelelor străbune – din sertarele muzeului – de la bunici la strănepoţi”, dezvoltat de Fundaţia social-culturală pentru democraţie identitate, unitate, generozitate, acţiune, în parteneriat cu MNŢR şi finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

În deceniul şapte al veacului trecut, a fost achiziţionată pentru viitorul Muzeu de Etnografie de la Baia Mare o colecţie de peste 200 de „pogmate” sau „cârpe de modele”. În primăvara acestui an, mulţumită proiectului cultural menţionat, modelele au putut „face o cale întoarsă, înspre lumea satelor şi oraşelor maramureşene şi, acum, spre lumea largă”, după ce au fost prelucrate, modelele fiind date pentru a fi refăcute sau recreate de copiii din cercurile de creaţie amintite.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult