Acasa Cultura-ReligieCultura Reunirea Basarabiei, la Universitatea de Vară Izvoru Mureşului

Reunirea Basarabiei, la Universitatea de Vară Izvoru Mureşului

scris de M.A.
6 afisari

Traian Băsescu este aşteptat, luni, să participe la deschiderea lucrărilor Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului, cunoscută ca „Universitatea Românilor de Pretutindeni”.

Renirea Basarabiei, la Universitatea de Vară Izvoru Mureşului

Renirea Basarabiei, la Universitatea de Vară Izvoru Mureşului

Preşedintele executiv al Fundaţiei Naţionale pentru Românii de Pretutindeni, Eugen Popescu, a declarat duminică, pentru Agerpres, că şeful statului a fost invitat să participe la dezbaterea cu tema „Drepturile minorităţilor din România vs. Drepturile minorităţilor româneşti din jurul frontierelor şi din Balcani; Cine este discriminat?”.

Potrivit lui Eugen Popescu, la lucrările Universităţii de Vară, care se desfăşoară în perioada 12-17 august, vor lua parte aproximativ 100 de persoane. Printre invitaţi se numără lideri ai organizaţiilor româneşti din jurul frontierelor şi Balcani (Bulgaria, Serbia, Ungaria, Ucraina, Albania), precum şi din diaspora românească din Italia şi Franţa.

„O delegaţie puternică va veni din Basarabia şi va fi formată din parlamentari, jurnalişti, studenţi şi elevi”, a spus Eugen Popescu, care a adăugat că „din România sunt invitaţi parlamentari din tot spectrul politic, dar şi miniştri ai Cabinetului Ponta”.

Tema centrală a ediţiei din acest an a Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului este „România şi şi românii de la frontiera UE şi NATO„. Printre subiectele abordate se numără „Reunirea Basarabiei cu România, obiectiv major al românilor. Dar al României? Integrarea europeană a Republicii Moldova prin reunirea cu România, soluţie românească a stabilizării frontierei UE şi NATO„, „Comunităţile româneşti din vecinătate şi din Balcani între deznaţionalizare şi integrare europeană”, „Implicaţiile regionalizării asupra românilor din Covasna, Harghita şi Mureş; Autonomia teritorială pe criterii etnice a aşa-zisului Ţinut secuiesc – actualizare a experimentului stalinist al Regiunii Autonome Maghiare”.

Organizatorii evenimentului de la Izvoru Mureşului sunt Centrul Cultural Topliţa, în parteneriat cu Fundaţia Naţională pentru Românii de Pretutindeni din Bucureşti, Centrul European de Studii Covasna-Harghita din Sfântu Gheorghe, cu sprijinul Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni şi al Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei.

2 comentarii

pathfinder 12-08-2013 - 13:28

Vaca idioata, posteaza aiurelile celor de la JN in alta parte!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult