Acasa Cultura-ReligieCultura Reorganizarea Muzeului Național Bran

Reorganizarea Muzeului Național Bran

scris de S. P.
10 afisari

Decizia Ministerului Culturii de a reorganiza Muzeul Național Bran este un demers prin care se urmărește asigurarea condițiilor de prezervare și de valorificare a patrimoniului muzeal, scrie ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, pe pagina sa oficială de Facebook.

castelul-bran„Nu este vorba despre o desființare a Muzeului Național Bran, ci despre reîntoarcerea acestuia în locul unde a funcționat dintotdeauna”, afirmă ministrul, subliniind că Ministerul Culturii privește această decizie „ca un act normal de reînființare a muzeului”.

În opinia lui Alexandrescu, „dublarea de identitate survenită în urma retrocedării Castelului Bran nu a asigurat un circuit de vizitare corespunzător valorii colecțiilor, iar aceasta a fost principala motivație care a determinat luarea acestei hotărâri”.

„Opinia publică trebuie să afle că anul trecut Castelul Bran a avut peste un milion de vizitatori, iar Muzeul Național Bran a avut 11.000″, precizează ministrul.

El precizează că patrimoniul secției Vama Medievală Bran din cadrul Muzeului Național Bran va trece în administrarea CJ Brașov, prin Muzeul Județean de Istorie Brașov.

„Colecția va fi valorificată în parteneriat cu Muzeul Țării Făgărașului „Valer Literat” și cu Primăria Comunei Bran. Acest fond de patrimoniu va fi preluat la o dată ulterioară de Primăria Comunei Bran, dacă aceasta reușește să achiziționeze o clădire în care să înființeze un nou muzeu. Muzeul Județean de Istorie Brașov va preda această colecție în administrarea viitorului Muzeu al Comunei Bran. Secția etnografică în aer liber a Muzeului Național Bran va trece în administrarea CJ Brașov, ca secție a Muzeului Etnografic Brașov, ce va rămâne in situ și va fi regândită ca un eco-muzeu, în strânsă colaborare cu comunitatea locală reprezentată de Primăria Comunei Bran. Grație investițiilor preconizate de Consiliul Județean Brașov, Muzeul își va crește gradul de atractivitate și de interactivitate”, arată Alexandrescu.

Potrivit lui Alexandrescu, Ministerul Culturii a propus proprietarilor Castelului Bran preluarea în regim de comodat a pieselor de patrimoniu din Fondul Reședinței regale de la Bran, cu respectarea strictă a condițiilor de conservare, restaurare, administrare, întreținere și punere în valoare, ceea ce implică angajarea unui personal de specialitate (conservatori, muzeografi). Totuși, aceștia nu au acceptat oferta în condițiile muzeale impuse de valoarea patrimonială a colecției regale.

Muzeul Bran a fost înființat în anul 1957 când s-a amenajat o expoziție de artă și istorie medievală. Mai târziu, prin anii ’60, s-a început amenajarea unui muzeu al satului brănean cu titulatura Secția Etnografică Bran.

În toată această perioadă, Muzeul Bran a fost în administrarea Consiliului Popular Județean Brașov. În anul 1987 s-a deschis secția Vama Medievală, amenajată în clădirea de la baza Castelului, clădire care a aparținut administrației vamale austro-ungare până în anul 1918.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult