Acasa Cultura-ReligieCultura Repan – 70 de ani de viata, 50 de teatru

Repan – 70 de ani de viata, 50 de teatru

scris de Ziua Veche
4 afisari

.Colectivul de la Nottara si toti iubitorii artei spectacolului il aniverseaza vineri pe actorul Alexandru Repan care intra in al 70-lea an de viata si marcheaza totodata implinirea unei jumatati de veac in slujba teatrului. De altfel, “sarmantul actor cu privire patrunzatoare si zambet cuceritor” cum se identifica in memoria colectiva a obisnuitilor salilor de teatru marturiseste că hobby-ul sau e teatrul, iar meseria sa e viata. Spectacolul-aniversar, programat la orele 19.30, este “Variatiuni enigmatice” de Eric-Emmanuel Schmitt, in regia lui Claudiu Goga.

Cavalerul Repan (caci a fost decorat cu Ordinul Meritul Cultural in Grad de Cavaler) esta mandrul tata a doi feciori – Alexandru si Matei – si trezorierul a peste o suta de roluri in aproximativ 30 de filme şi mai mult de 70 de spectacole de teatru.

Este bucurestean. Primele emotii ale scenei le-a trait in clasa a V-a, intr-o piesa de Caragiale. Intr-a sasea, realiza prima regie si aducea in scena “Scrisoarea III” a lui Mihai Eminescu, unde interpreta si rolul lui Baiazid. La 14-15 ani, stia, deja, pe dinafara, o multime de roluri din piese celebre. Dupa liceu, a facut Istorie, dar a si jucat si montat spectacole la Casa de Cultura a Studentilor. In ‘61, intra la Institutul de Teatru (clasa profesorilor Mony Ghelerter si Zoe Anghel) unde-I avea drept colegi, printre altii, pe Emil Hossu, Ruxandra Sireteanu, Stefan Sileanu, Olga Bucataru.

Adevarata cariera de actor a inceput la Teatrul “Barbu Stefanescu Delavrancea”, iar in ‘68, il remarca Horia Lovinescu, care l-a adus in trupa de la Nottara. Aici, anul acesta, il puteti vedea pe Alexandru Repan, in afara de “Variatiuni”, in “Blues”, regia: Petre Bokor, “Aniversare”, regia: Vlad Massaci, “Vizitatorul”, regia: Claudiu Goga. In prezenta stagiune, il mai puteti insa vedea si la Teatrul Mic în “Colonia ingerilor”, regia: Nona Ciobanu sau la Metropolis, in “Hamletul” lui Laszlo Bocsardi.

Ziuaveche.ro va ureaza multi ani sanatosi si creativi, maestre!

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS