Acasa Cultura-ReligieCultura Restructurări masive în TVR. Ce posturi vor fi închise

Restructurări masive în TVR. Ce posturi vor fi închise

scris de A.P.
16 afisari

Postul TVR News va fi închis de luna viitoare iar Direcția Știri și Departamentul Emisiuni și Știri Sportive vor fi comasate, pentru a limita cheltuielile de funcționare ale TVR, se arată într-un comunicat transmis de televiziunea publică.

tvr news se inchideAceste măsuri au fost adoptate în ședința de marți a Consiliului de Administrație (CA) al TVR. Reprezentanții TVR atrag atenția că, din cauza situației financiare, activitatea postului public ar putea fi blocată.

CA al TVR a decis marți închiderea, de la 1 august, a postului TVR News, conținutul urmând a fi preluat de celelalte canale TVR. Tot în ședința de marți a fost luată în discuție închiderea TVR HD și transformarea postului TVR 2 într-unul cu emisie de înaltă definiție. CA a hotărât și comasarea Direcției Știri cu Departamentul Emisiuni și Știri Sportive, în vederea diminuării posturilor de conducere.

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a blocat luni conturile operaționale ale Televiziunii Române, din cauza datoriilor acumulate — începând din anul 2005 — către bugetul de stat. În acest moment, datoria fiscală se ridică la aproximativ 457 de milioane de lei.

„Potrivit legislației în vigoare, în condițiile actuale, TVR nu poate efectua decât plățile aferente drepturilor salariale și datoriilor către stat, ceea ce ar putea duce la blocarea activității TVR în scurt timp”, se arată în comunicatul televiziunii publice.

Conform sursei citate, în mod constant, administrația Televiziunii Române a făcut publică situația financiară a instituției, luând în același timp și o serie de măsuri care să ducă la diminuarea cheltuielilor cu personalul și producția TV. Potrivit documentului citat, „cheltuielile cu personalul au fost cu 15% mai mici în 2014 față de anul anterior, iar costurile de producție au scăzut cu 24% în cazul TVR 1 și cu 9% pentru TVR 2”.

Televiziunea Română precizează că a atras atenția asupra necesității indexării taxei TV, principala sursă de venituri a televiziunii publice, și a modificării legislației care afectează funcționarea TVR.

Taxa TV din România nu a fost indexată la inflație în ultimii 12 ani și este cea mai mică din Europa, în condițiile în care costurile operaționale au crescut de la an la an”, mai arată reprezentanții TVR.

La finalul anului 2014, datoriile totale au scăzut cu peste 11% față de 2013, de la 787,8 milioane de lei la 699,4 milioane de lei. În decursul anului anterior, TVR a achitat la termen toate obligațiile la bugetul de stat, iar datoria fiscală a instituției a scăzut cu 12%, de la 511 milioane de lei în 2013 la 449 de milioane de lei. În 2014, nu mai puțin de 30% din veniturile aferente taxei TV au mers către bugetul de stat, se menționează în comunicat.

Conducerea TVR a făcut cunoscute sursele de deficit și numeroasele demersuri întreprinse pentru actualizarea cadrului legislativ în vederea unei finanțări corecte a televiziunii publice. În acest sens, a fost elaborată și lansată în dezbatere publică o propunere de proiect legislativ, document transmis comisiilor de specialitate din Parlamentul României și publicat pe site-ul tvr.ro”, adaugă reprezentanții televiziunii publice.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult