Acasa Cultura-ReligieCultura Revelion 2013 – Tradiţii şi obiceiuri de Anul Nou în lume

Revelion 2013 – Tradiţii şi obiceiuri de Anul Nou în lume

scris de Laurentiu Banches
39 afisari

Anul nou este sărbătorit peste tot pe mapamond însă există tradiţii şi obiceiuri divers în părţi diferite ale lumii, unele mai ciudate ca altele.

Revelion 2013 – Tradiţii şi obiceiuri de Anul Nou în lume (foto:article.wn.com)

În America de Sud oamenii obişnuiesc să poarte în noaptea trecerii în Anul nou lenjerie cât mai viu colorată. Se spune că cei care poartă roşu îşi doresc să găsească dragostrea, în timp ce cei care poartă galben îşi doresc bani.

În Belarus, femeile nemăritate concurează în diverse jocuri care să determine care va fi prima dintre ele care urmează să se căsătorească. Unul dintre acestea prevede ca fiecare femeie să aibe un bol plin cu cereale în faţă, iar un cocoş să pună să aleagă bolul, femeia aleasă urmând să fie prima care se va căsători în Anul nou.

Chilieni din oraşul Talca se strâng la masă după care merg să viziteze cimitirul unde se aşează pe scaunele pe care au stat la masă şi aşteapta trecerea în Anul nou alături de decedaţi. Mulţi danezi sar de pe scaune la miezul nopţii sperând să sperie spiritele rele în Anul Nou. Totodată ei obişnuiesc să spargă farfurii, adesea în uşile prietenilor lor, cel cu cele mai multe farfurii sparte în faţa uşii fiind considerat cel mai prietenos.

Cetăţenii ecuadorieni se strâng în grupuri şi dau foc unor poze reprezentând lucruri pe care nu şi le doresc în Anul nou. În Filipine se consumă foarte multe fructe rotunde precum strugurii şi se poartă haine cu forme sau modele rotunde. Forma circulară aminteşte de monezi şi simbolizează dorinţa de prosperitate în Anul nou.

Nemţii şi austriecii toarnă plumb într-un bol plin cu apă, acesta fiind lăsat să se desfăşoare în apă în diverse forme ce au rolul de a prezice viitorul pentru noul an. Dacă se formează o minge înseamnă că persoana va avea noroc, dacă plumbul va lua forma unei ancore înseamnă că vei avea nevoie de ajutor, iar o cruce reprezintă moartea.

În Puerto Rico se aruncă apă în găleţi de pe fereastră pentru simbolizând „curăţarea/purificarea” anului ce tocmai a trecut, făcându-se de asemenea curăţenie în case, care apoi sunt decorate pentru seara de An Nou.  În Portugalia şi Spania, la miezul nopţii, ibericii obişnuiesc să mănânce 12 struguri, de cele mai multe ori în primul minut al anului, cei 12 struguri reprezentând lunile anului.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult