Acasa Cultura-ReligieCultura Robert Doisneau, fotograful şi povestea sărutului şi a iubirii

Robert Doisneau, fotograful şi povestea sărutului şi a iubirii

scris de Z.V.
1 afisari

Dacă nu ne-ar fi părăsit în 1994, Robert Doisneau ar împlini astăzi, 14 aprilie 2012, 100 de ani. Google  nu a uitat şi ne aminteşte că se  împlinesc 100 de ani de la naşterea lui Robert Doisneau.

100 de ani de la naşterea lui Robert Doisneau

Robert Doisneau, fotograful şi povestea sărutului şi a iubirii

Ziarele şi revistele franceze s-au grăbit să-l readucă în memoria publicului, prin intermediul imaginilor care l-au făcut celebru. Şi nu sunt puţine la număr, pentru că Robert Doisneau s-a dedicat fotografiei timp de aproape 50 de ani. Înarmat cu un aparat Leica, Robert Doisneau hoinărea pe străzile din Paris în anii ‘30, convins fiind că „niciun regizor nu poate aranja neaşteptatul pe care-l găseşti în stradă”. Astăzi, imaginile lui reprezintă Parisul la care visează mulţi şi pentru care turiştii vin în capitala Franţei.

Până la sfârşitul lunii aprilie, primăria din Paris găzduieşte o expoziţie care-i este dedicată lui Robert Doisneau.  205 fotografii, majoritatea vintage, un documentar, dar şi un articol meticulos al lui Vladimir Vasak, în fond cronica unei morţi anunţate a unuia dintre cele mai frumoase cartiere pariziene – cel al Halelor. Acolo Robert Doisneau a realizat câteva dintre cele mai cunoscute instantanee ale sale.

„Nu fotografiez viaţa aşa cum este, ci cum mi-ar plăcea să fie”

Celebru pentru fotografiile simple, jucăuşe sau ironice, cu juxtapuneri amuzante care amestecau clasele sociale, Robert Doisneau a prezentat o viziune încântătoare a fragilităţii omeneşti. Tema la care se întoarce ca un leitmotiv e joaca copiilor în stradă, adultul privindu-i însă pe cei mici cu respect şi seriozitate.

Puţină lume ştie povestea celui mai cunoscut clişeu al lui Robert Doisneau – sărutul din faţa primăriei pariziene. În 1950, revista Life i-a cerut un foto-reportaj despre îndrăgostiţii din Paris. Robert Doisneau căuta inspiraţia la o cafenea din centru, când a remarcat doi tineri în faţa primăriei. După ce a aflat că sunt tineri actori, i-a rugat să pozeze pentru el, aşa că cei doi s-au sărutat din nou, de data aceasta fiind şi imortalizaţi. Primăria Parisului nu mai poate fi fotografiată acum din acest unghi, aşa că imaginea e un document al epocii ei.

Succesul fotografiei a crescut cu trecerea anilor. După ce timp de 30 de ani a stat uitată în arhive, în anii ‘80 a început să fie vândută drept carte poştală şi folosită pentru calendare,  iar în 1992 erau deja 410 mii de exemplare vândute – un record mondial.
Mult timp oamenii au crezut că e vorba despre un instantaneu. Convinşi că ei sunt personajele din poză, Jean şi Denise Lavergne l-au dat în judecată pe Robert Doisneau, care s-a văzut nevoit să admită că totul a fost aranjat. „N-aş fi îndrăznit niciodată să fotografiez oamenii pe ascuns. Iubiţi care se sărută pe stradă, astfel de imagini sunt rareori instantanee.” Cei doi îndrăgostiţi au rezistat mai puţin decât fotografia, despărţindu-se după numai 9 luni. Dar imaginea cu ei doi, în varianta originală, s-a vândut la licitaţie în 2005 cu 155 de mii de euro.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult