Acasa Cultura-ReligieCultura Romanca ce se iubea cu Farrell e o poloneza cu… coada

Romanca ce se iubea cu Farrell e o poloneza cu… coada

scris de Ziua Veche
2 afisari

Da’ de ce mereu si mereu acelasi „A fost odata?” rupe vraja fetita careia i se evoca basmul. Si totusi doar odata a fost pescarul care si-a privit nauc navodul unde se zbatea, cu ultimele-i puteri o frumoasa necunoscuta. Si, pe masura ce frumoasa intrusa se va integra in comunitate, pe atat se vor insufleti ipotezele de tot felul. Unii nu sovaie sa banuie sirena, ceea ce nu-l impiedica pe salvator sa se indragosteasca orbeste.

Iata un basm modern, ONDINE, ancorat solid pe o realitate sociala irlandeza, cu aroma de legenda. Alicia Bachleda, care o joaca pe enigmatica si fascinanta sirena, de fapt o emigranta romanca, este poloneza. Ea e legata de lumea apelor fiindca protectorul ei e „peste”, iar Colin Farrell, indragostitul pescar, se dovedeste inca o data in largul sau in orice registru. Imaginea picturala (Christopher Doyle) e suprarealista, cu un dialog ludic si poematic. O sugestie vine, cu o adiere din “Atalanta” lui Vigo, alta aduce cu un desen “caligari”. Dar filmul ramane poetic fie si cand vorbeste despre traficul de droguri al ticalosului proxenet roman jucat de Emil Hostina.

Ma rog, asta e! Ne resemnam, pana la urma, cu trista noastra legenda si-i iertam dramaturgului deraparea spre facil de dragul fiecarui cadru pe care il insira povestea. Poloneza e fascinanta si diafana ca spuma marii, iar fiecare secventa poarta in ele aburul si rigoarea unui vers.

Intre timp, doua dintre lungmetrajele noastre lansate ieri pe orbita festivalului, incep sa faca zgomot. Intr-un articol intitulat “Regizorii in ascensiune”, criticul Ilena Frankova atrage atentia asupra comicului absurd din filmul MEDALIA DE ONOARE al lui Calin Peter Netzer, iar colegul ei american David D’Árcy recomanda AURORA tuturor celor care n-au vazut-o inca.

0 comentariu

briel 08-06-2010 - 20:56

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult