Acasa Cultura-ReligieCultura Românii uitaţi: Moldoveni din stânga Nistrului VIDEO

Românii uitaţi: Moldoveni din stânga Nistrului VIDEO

scris de M.A.
5 afisari

Institutul Fraţii Golescu din Bucureşti vă invită pe 1 noiembrie 2011 de la ora 18:00 la Clubul Ţăranului din cadrul Muzeului Ţăranului Român pentru a viziona filmul „MOLDOVENI DIN STÂNGA NISTRULUI” realizat de cunoscutul prezentator TV, Marian Voicu.

Romanii transnitreni (istorie-adevarata.blogspot.com)

Romanii transnitreni (foto: istorie-adevarata.blogspot.com)

Interesul mediatic pentru Transnistria (Tiraspol), o clonă contemporană a fostei R.A.S.S. Moldovenească, croită de Stalin după Unirea din 1918 a eclipsat „cealaltă” Transnistrie (Balta) aflată acum în componenţa Ucrainei, scrie rgnpress.ro. O populaţie compactă, vorbitoare de română, purtătoare a unei culturi populare şi a tradiţiilor româneşti este uitată în răsăritul pravoslavnic, ignorată de presă şi de conaţionali.

Aici a apărut în prima jumătate a secolului XX un curent religios, în esenţă o manifestare de emancipare naţională, cunoscut ca „Mişcarea de la Balta” sau „inochentiştii„, după numele călugărului basarabean Inochentie care i-a fost iniţiator şi păstor. Filmul realizat de Marian Voicu, de altfel singurul film dedicat românilor din stânga Nistrului aduce imaginea de azi a unor comunităţi româneşti strivite între uitare şi deznaţionalizare, care se încăpăţânează să supravieţuiască.

Balta este un orãşel în stânga Nistrului, în Regiunea Odessa, fostã capitalã a RSSA Moldoveneşti în 1924– 1929. Destinul românilor de aici este exemplar pentru cel al tuturor celor care trãiesc dincolo de Nistru. Cu totul aparte este povestea inochentiştilor, care urmeazã învãţãturile călugărului Inochentie (Ioan Levizor), moldovean din judeţul Soroca, care a slujit în mãnãstirea de la Balta începând din 1909. Astãzi, inochentiştii trăiesc în izolare, se lipsesc voluntar de televiziune, radio, chiar şi de curent electric.

Pentru mai multe informaţii despre românii de dincolo de Nistru citiţi aici.

ROMÂNII UITAŢI: MOLDOVENII DIN STÂNGA NISTRULUI. Inochentiştii. from Marian Voicu on Vimeo.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult