Acasa Cultura-ReligieCultura RRA: Manastirile unde se fac pelerinaje de Sfanta Marie

RRA: Manastirile unde se fac pelerinaje de Sfanta Marie

scris de Ziua Veche
36 afisari

.Cele mai multe biserici si manastiri din Romania poarta hramul Adormirii Maicii Domnului, insa, doar cateva locuri aflate sub ocrotirea Sfintei Maria atrag la 15 august sute de mii de pelerini, se arata intr-un material realizat de RRA.

Afluenta mare de credinciosi in aceste locuri se datoreaza unor icoane sau intamplari miraculoase care au avut loc acolo.

Manastirea Nicula

Pe dealurile de langa orasul de astazi Gherla – Cluj, se spune ca traia prin secolul al XIII-lea un sihastru pe nume Niculae. El a intemeiat un mic schit care i-a purtat numele: Nicula.

Manastirea a devenit cunoscuta la finalul secolului al XVII-lea, datorita unei icoane. In 1699, icoana Maicii Domnului, pictata de preotul Luca din Iclod a plans timp de o luna de zile.

Plangerea miraculoasa a icoanei a fost constatata de autoritatile austriece si a fost consemnata printr-un act notarial al vremii.

Din 1698, credinciosii au inceput sa vina in pelerinaj la Nicula. in prezent, in fiecare an la 15 august, curtea Manastirii se umple de peste 100 000 de pelerini, care vin sa se inchine la icoana si sa se roage la Maica Domnului.

Credinciosii intoneaza in cor cantari dedicate Sfintei Fecioare pe melodii populare. Cantarile se cheama „pricesne”, de la cuvantul slavon „precistina” care inseamna preacurata. Textele pricesnelor sunt de fapt rugaciuni populare in versuri catre Maica Domnului.

Manastirea Rohia

Langa Targu Lapus – sudul judetului Maramures – Manastirea Rohia este un alt punct care atrage pelerinii de Adormirea Maicii Domnului.

Locul in care este ridicata manastirea a fost descoperit in 1923 in vis preotului Nicolae Gherman din satul Rohia. Fetita lui, care murise de curand la doar 10 ani, i s-a aratat in vis spunandu-i sa ridice casa Maicii Domnului pe Dealul Viei.

La Rohia se gaseste o icoana a Maicii Domnului indurerata (Sfanta Fecioara Maria e reprezentata fara pruncul Iisus). Icoana este considerata facatoare de minuni din 1927, de cand a scapat nederiorata dintr-un incendiu izbucnit in biserica manastirii de la o lumanare lasata nesupravegheata.

Manastirea Rohia este si locul unde a trait ca monah intre anii 1980-1989, Nicolae Steinhardt, critic literar, eseist si publicist de origine evreiasca trecut la crestinism in detentia comunista.

Manastirea Moisei

La Moisei vin in pelerinaj in special credinciosi maramureseni de pe Valea Izei si credinciosi bucovineni.

Manastirea este atestata in anul 1637, cand era rezidenta a Episcopului Dumitru Pop. Biserica de lemn a manastirii a fost sfintita la 1672 de Sfantul Sava Brancovici, Mitropolit al Transilvaniei in perioada 1656-1680.

Biserica are hramul Adormirii Maicii Domnului si inca din secolul al XVII-lea exista traditia ca de hram sa fie vizitata de pelerini din Maramures si Suceava.

Cei mai multi vin in grup in frunte cu preotul cantand tot timpul pricesne.

Manastirea Cacica

Dupa descoperirea in 1780 a zacamintelor  de sare de la Cacica (18 km de Gura Humorului – Suceava), aici au venit muncitori polonezi romano catolici. Ei au construit o biserica in salina si apoi una de lemn la suprafata.

Biserica de lemn a fost sfintita in 1810 si in ea a fost asezata o copie a vestitei icoane facatoare de minuni „Madona Neagra” de la Czestochova – Polonia.

Actuala biserica de la Cacica este construita intre anii 1902-1904. Pelerinajul de la 15 august de la Cacica este cel mai mare pelerinaj catolic din Moldova.

Din anul 2000, biserica poarta titlul de „Basilica minor” acordat de papa Ioan paul al II-lea.

Manastirea Hodos Bodrog

Banatenii se aduna de Adormirea Maicii Domnului la Hodos Bodrog, o manastire de calugari situata la 15 km de Arad.

Este cea mai veche manastire de pe teritoriul romanesc. Este atestata in anul 1177.

O traditie locala spune ca un taur pe nume Hodos din turma unui pastor a scos la iveala dintr-o movila de pamant Icoana Facatoare de Minuni a Maicii Domnului cu Pruncul Iisus, iar pe locul unde s-a descoperit icoana a luat fiinta manastirea.

Biserica actuala de la Hodos Bodrog a fost construita in secolul al XIV-lea. Ea adaposteste icoana Maicii Domnului despre care traditia spune ca a fost descoperita de taur. Intr-un loc special amenajat este expus si craniul taurului.

Pelerinii care ajung la Hodos Bodrog de Sfinta Marie parcurg Drumul Crucii, punctat de 14 cruci pe un traseu de aproximativ 1,5 kilometri.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult