Acasa Cultura-ReligieCultura Săpături la gazoductul Bulgaria-România. Au descoperit o necropolă tracă VIDEO

Săpături la gazoductul Bulgaria-România. Au descoperit o necropolă tracă VIDEO

scris de M.A.
19 afisari

O necropolă cu peste 100 de morminte a fost descoperită pe traseul interconexiunii de gaze dintre România şi Bulgaria.

Săpături la gazoductul Bulgaria-România. Au descoperit o necropolă tracă

Săpături la gazoductul Bulgaria-România. Au descoperit o necropolă tracă

Necropola descoperită de o echipă de arheologi condusă de Deian Dragoev, de la Muzeul de Istorie din Ruse, se află nu departe de orăşelul bulgăresc Marten. Cele mai vechi morminte datează din epoca tracilor, sec. 5-4 î.Hr., a anunţat echipa de arheologi, în cadrul unei conferinţe de presă la Ruse, Moldpres..

O parte dintre descoperiri sunt foarte interesante, precum un soldat decapitat, câini şi alte animale, bijuterii din aur şi din argint. Printre obiecte se află ceramică şi sticlă din epoca romană. Cea mai mare parte dintre morminte datează din timpul primului regat bulgar (sec. 7-10 d.Hr.).

Arheologii susţin că mormintele tracice dovedesc că undeva în zonă a existat o aşezare a tracilor, necunoscută deocamdată pentru ştiinţă. Urmează ca descoperirile să fie expuse la Muzeul de Istorie de la Ruse.

Construcţia părţii bulgare a interconexiunii de gaze dintre România şi Bulgaria a început în luna august anul acesta, urmează ca gazoductul să fie terminat pînă în primăvara anului viitor. Valoarea totală a proiectului este de circa 24 milioane de euro.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult