Acasa Cultura-ReligieCultura Saptamana Patimilor – Lunea Mare

Saptamana Patimilor – Lunea Mare

scris de Ziua Veche
5 afisari

Primele trei zile ale Saptamanii Patimilor (sau Saptamanii Mari) ne amintesc de ultimele porunci/sfaturi/indrumari lasate de Hristos ucenicilor Sai. Acestea sunt invațaturile amintite in slujba Ceasurilor (ținute dupa randuiala din Postul Mare), urmate de Obednița si de Vecernia unita cu Liturghia Darurilor mai inainte sfințite (zisa a sfantului Grigorie Dialogul, papa al Romei). Slujba Utreniei (numita denie) savarsita in serile Duminicii Floriilor si a zilelor de luni si marți din Saptamana Patimilor sunt grupate in jurul temei Mirelui, inspirate din Pilda celor zece fecioare (Matei 24, 1-13) care cheama la pregatirea pentru A Doua Venire a lui Hristos, caci „in mijlocul nopții vine furul”. In Sfanta şi Marea Luni este pomenit fericitul Iosif cel preafrumos şi smochinul care s-a uscat din cuvantul Domnului.

Talcuire de la parintele Teofil Paraian

Luni, in Saptamana Sfintelor Patimiri ale Domnului nostru Iisus Hristos, Biserica ne aduce aminte de fericitul Iosif cel frumos, cel frumos la trup şi la suflet. Este vorba de Patriarhul Iosif, care ne impresioneaza pe toţi prin dorinţa lui de a-I sluji lui Dumnezeu implinind poruncile, prin dorinţa lui de a fi curat inaintea lui Dumnezeu, prin faptul ca a fost bun şi binevoitor cu fraţii sai care l-au vandut in Egipt.

El este o preinchipuire a Domnului nostru Iisus Hristos, cel vandut de Iuda, unul dintre ucenicii sai, este o preinchipuire a Domnului Hristos, care a ţinut sa implineasca intru toate voia Parintelui Ceresc şi sa ne fie noua pilda de urmat. Fericitul Iosif este omul vrednic de pomenire pentru toate cate s-au intamplat cu el. A fost iubit de parinţii lui, a fost iubit de Patriarhul Iacov. Fraţii lui l-au vandut in Egipt. A ajuns in Egipt şi asezarea sufletului sau a fost probata intr-o ispita peste care a trecut. A ajuns in inchisoare invinuit fiind de pacate, el, care a ţinut sa ramana fara de pacat, apoi ca talcuitor al viselor lui Faraon, mai-marele Egiptului, insa a fost gasit drept inţelept şi bun de a conduce Egiptul şi a salvat de la moarte prin infometare pe concetaţenii sai şi pe conaţionalii sai, pe care dupa aceea i-a adus in Egipt. De aceea Sfanta noastra Biserica il pomeneşte cu cinstire ca un preinchipuitor al Mantuitorului.

Tot in aceasta zi de Luni binecuvantata, pomenim şi o minune pe care a facut-o Domnul Hristos, o minune spre inţelepţirea credincioşilor, pentru ca negasind smochine intr-un smochin neroditor, l-a blestemat sa se usuce şi s-a uscat, iar Sfanta noastra Biserica pomenind aceasta intamplare, are in vedere o explicaţie pentru cei credincioşi, atragandu-le atenţia ca suntem toţi chemaţi spre rodire şi ca Domnul Hristos aşteapta ceva de la noi, si noi suntem datori sa-i oferim Mantuitorului virtuţile noastre in loc de alte roade. Smochinul cel blestemat de Mantuitorul este un fel de pilda pentru noi, ca sa ştim ca Domnul Hristos rasplateşte nu numai binele pe care-l fac oamenii, ci rasplateşte şi pedepseşte şi indaratniciile lor, şi neangajarile lor spre bine. Se spune in Sinaxarul de la slujba de Luni, din Saptamana Patimilor ca Domnul Hristos nu şi-a aratat niciodata puterea pedepsitoare asupra oamenilor – sa inţelegem in vremea propovaduirii Sale – dar şi-a aratat-o asupra unui smochin, ca sa se inţeleaga din aceasta ca El are şi putere pedepsitoare, iar credincioşii sa se sileasca sa fie, nu sub blestem, ci sub binecuvantarea Mantuitorului nostru Iisus Hristos, cum reiese şi dintr-o alcatuire din Postul Sfintelor Paşti, in care vorbim fiecare dintre noi cu propriul nostru suflet şi ne indemnam pe noi inşine sa nu dormitam, ci sa ne trezim şi sa lucram pentru slava lui Dumnezeu şi pentru binele nostru vremelnic şi veşnic.”

0 comentariu

hasu 01-06-2010 - 15:45

macar ei sa ne aduca bucurii cum au facuto mereu.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult