Acasa Cultura-ReligieCultura Saptamana Patimilor – Sambata Mare

Saptamana Patimilor – Sambata Mare

scris de Ziua Veche
6 afisari

Se slujesc Vecernia si Sfanta Liturghie a Sf. Vasile cel Mare, cu citiri din Psalmi si binecuvantarile Invierii, care amintesc de coborarea Mantuitorului la Iad, semnificand „Prima Inviere” a lui Adam si biruinta asupra mortii.

Sfintele Pasti – Invierea Domnului

Sarbatorirea Pastilor incepe chiar inainte de miezul noptii cu Canonul Sambetei celei Mari; la inceperea Vecerniei Invierii, in biserica este intuneric deplin. La miezul noptii, preotul ia lumina de la candela de pe Sfantul Altar si o da mai departe credinciosilor, zicand de trei ori: „Veniti de primiti lumina !”. Apoi, cu preotul in frunte, credinciosii ies din biserica in procesiune cantand „Invierea Ta, Hristoase Mantuitorule, ingerii o lauda in ceruri şi pe noi pe pamant ne invredniceşte cu inima curata sa Te marim”. Afara, preotul citeşte evanghelia Invierii de la Matei 28, 1-16, da binecuvantarea „Slava Sfintei şi Celei de o fiinţa şi de viaţa facatoarei şi nedesparţitei Treimi, totdeauna, acum şi pururea şi in vecii vecilor.” şi, dupa Amin-ul credincioşilor canta pentru prima oara Troparul Invierii: „Hristos a inviat din morti cu moartea pe moarte calcand si celor din morminte viata daruindu-le.”, repetat intercalat cu stihurile Invierii. Slujba continua cu Canonul Invierii, stihirile Invierii şi ale Paştilor, apoi Sfanta Liturghie. Dupa terminarea Sfintei Liturghii, in unele comunitati credinciosii se retrag pentru o agapa, o masa comuna la care se face dezlegarea postului printr-o rugaciune speciala, cuprinsa in Molitfelnic. In zilele Pastilor, pana la Inalţare, credinciosii canta troparul „Hristos a inviat din morti” si se saluta unii pe altii cu „Hristos a inviat!”, la care se raspunde: „Adevarat a inviat!”

0 comentariu

gigicu 02-06-2010 - 11:02

dle damian, excelent! altceva nu mai am de zis

Huhuuu 02-06-2010 - 13:31

Tot pupincurist esti ma?

M_D_L 06-06-2010 - 12:10

Daca Ceausescu ar mai trait inca zece ani, va garantez ca ar fi revenit la conducerea Romaniei, chiar in mod democratic, prin alegeri libere.
Cei care au dat lovitura de stat au avut ordin sa distruga Romania din punct de vedere economic, ca putere militara regionala si ca stat. A fost pus in lucru un complot prin care teritorul Romaniei urmeaza sa fie repopulat cu o alta natie, care a considerat ca aici ar trai mai bine si mai in siguranta.

http://www.youtube.com/watch?v=ohtU7x6dKb8

Romanii trebuie sa plece din tara lor si sa lase locul celor care vor veni. Au fost saraciti si lasati fara locuri de munca, ca sa spele putina si sa se mute mai la vest.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult