Acasa Cultura-ReligieCultura Scandal la Opera Națională

Scandal la Opera Națională

scris de C.P.
19 afisari

Scandal la Opera Națională. După doi ani de muncă, directorul artistic al instituției, Johan Kobborg, unul dintre cei mai mari balerini din lume, este umilit și obligat să plece din România.

Alina Cojocaru si Johan Kobborg

Alina Cojocaru si Johan Kobborg

Acum, reacția balerinilor este promtă: refuză să mai urce pe scenă. Totul se întâmplă după ce dirijorul Tiberiu Soare a fost numit director interimar al Operei Naționale, de către ministrul Culturii Vlad Alexandrescu.

Prim balerina Marina Minoiu a declarat pentru Europa FM că imediat după venirea lui Tiberiu Soare la Operă, numele directorului artistic, Johan Kobborg, a fost scos de pe site-ul instituției. Ironic, numele său a fost trecut pe lista celor care fac parte din ansamblul de balet, adică a fost retrogradat la funcția de simplu dansator.

Tiberiu Soare nu s-ar fi oprit însă aici, afirmă prim balerina Marina Minoiu. Le-ar fi cerut balerinilor străini, veniți înclusiv din Japonia și Australia, să vorbească în limba română.
”Mulți dintre dansatori au refuzat să mai repete și să mai aibă orice fel de activitate, asta mă include și pe mine. Noi nu suntem de acord cu ce s-a întâmplat, iar compania a avut niște rezultate deosebite datorită lui Johan Kobborg și întregii echipe care a fost până acum, iar odată cu plecarea lui și noi am decis să încetăm orice fel de activitate.”, spune Marina Minoiu.

Întrebată dacă Tiberiu Soare le-a cerut dansatorilor străini să vorbească în limba română, Marina Minoiu a declarat că nu a fost în sala de studii în care ar fi spus acest lucru.

”Am fost în a doua sală de studii, unde a venit și a vorbit numai în română, iar de la colegi de-ai mei am înțeles că în prima sală de studii, în care a fost dimineață și s-a prezentat ca fiind noul director general, a refuzat să vorbească limba engleză și pentru dansatorii străini pe motiv că este o companie națională unde nu se vorbește limba engleză, ceea ce mi se pare o atitudine foarte greșită din partea unui manager general.”, a spus Marina Minoiu.
Noua conducere a Operei Naționale București încearcă să aplaneze tensiunile apărute după ce lui Johan Kobborg i-au fost retrase atribuțiile de director artistic pe care le îndeplinea în cadrul instituției.

Într-un comunicat de presă, ONB precizează că “schimbarea ce a intervenit pe site-ul oficial al Operei Naționale București are la bază faptul că titulatura de „Director Artistic Balet” nu este prevăzută în schema instituției, domnul Kobborg figurând ca balerin angajat și deținând, conform unui contract de colaborare, și unele atribuții de coordonare în cadrul Departamentului Balet al Operei Naționale București.”

Comunicatul precizează că Opera Națională București nu intenționează să renunțe la serviciile lui Johan Kobborg și arată că “valoarea artistică a domniei sale nu poate fi pusă la îndoială în niciun fel, serviciile sale aduse Baletului Operei Naționale București fiind incontestabile.”

Vestea că Johan Kobborg nu va mai coordona corpul de balet al Operei Naționale București a făcut ieri înconjurul publicațiilor de specialitate din străinătate.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult