Acasa Cultura-ReligieCultura Scriitor evreu-ungur cere azil politic în Canada

Scriitor evreu-ungur cere azil politic în Canada

scris de C.P.
12 afisari

Akos Kertész, scriitor ungur de origine evreiască în vârstă de 80 de ani, a cerut azil politic în Canada, a anunţat duminică biroul său de presă.

Akos Kertész, scriitor evreu-ungur, cere azil politic în Canada

Potrivit unui comunicat, scriitorul a plecat în Canada la 29 februarie pentru a cere azil politic. Acesta dă asigurări că decizia pe care a luat-o ‘nu este îndreptată împotriva Ungariei şi a poporului ungar, ci împotriva puterii actuale’ şi îşi exprimă speranţa să se întoarcă ‘într-o Ungarie umană şi democratică’. ‘După apariţia articolului său din /ziarul ungar publicat în SUA/ Nepszava, în august, împotriva lui Kertész a fost lansată o campanie politică, atât de către primăria Budapestei, cât şi de către parlament, în cadrul căreia şi-a pierdut titlul de cetăţean de onoare al Budapestei’, se precizează în comunicat.
În respectivul articol, Kertész califica poporul ungar drept ‘inferior genetic’, pentru responsabilitatea sa din timpul Holocaustului, şi le reproşa compatrioţilor săi că nu şi-au asumat niciodată responsabilitatea faţă de masacrul a peste 400.000 de evrei unguri. ‘Cum Ungaria nu şi-a cerut iertare, nu va primi iertare’, a scris Kertész.
În septembrie, scriitorul şi-a rectificat articolul, omiţând partea cu ‘inferiori genetic’. ‘În urma campaniei politice purtate de presa apropiată guvernului, dl Kertész a fost ţinta hărţuielilor şi ameninţărilor şi a simţit că viaţa sa este în pericol’, se mai arată în comunicat, care insistă că ‘atunci când o persoană de 80 de ani decide să plece din ţară, acest lucru spune multe despre ţara sa’.

2 comentarii

urbos 05-03-2012 - 02:47

Al dreacu parazit, vrea in Canada, nu s-ar duce in izdraiel printre sobolanii lui.
Spanzura-te ba imputitule.

Ciu Huhu 05-03-2012 - 04:35

Chiar, de ce nu se duce in ma-sa in Israel?

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult