Scriitorul Mircea Cărtărescu îi cere demisia lui Băsescu | Ziua Veche
Acasa Cultura-ReligieCultura Scriitorul Mircea Cărtărescu îi cere demisia lui Băsescu

Scriitorul Mircea Cărtărescu îi cere demisia lui Băsescu

scris de Z.V.
0 afisari
Scriitorul Mircea Cărtărescu surprinde opinia publică printr-un editorial publicat vineri în Evenimentul Zilei, în care solicită demisia preşedintelui Traian Băsescu.

Autorul preferat al şefului statului este de părere că Băsescu este un om al trecutului. “Eu nu cred că revoltele din acest ianuarie agitat sunt revolte anti-sistem, cum începe să circule un fel de cuvânt de ordine. Sunt revolte evident împotriva Puterii, considerată vinovată de diverse rele, între care pe primul loc se află scăderea nivelului de trai“, notează Cărtărescu.

Personal, sunt foarte de acord şi cu demisia lui Traian Băsescu, şi cu alegerile anticipate. Am tot spus-o de un an şi jumătate, şi doar reaua-credinţă poate împiedica pe cineva să recunoască asta: Traian Băsescu şi-a epuizat, în primii trei-patru ani ai primului său mandat, capitalul de încredere şi popularitate, iar al doilea mandat l-a surprins fără idei şi proiecte noi, depăşit de situaţie din punct de vedere politic. Am spus-o şi o repet: Băsescu este un om al trecutului. Nu el e problema României de azi“, consideră scriitorul. Şi Andrei Pleşu l-a criticat în repetate rânduri pe Traian Băsescu: “În conflict cu „poporul”, cu opozanţii politici, dar şi cu o parte a partidului din care provine, cu Rusia, cu Europa, cu unii dintre cei care i-au fost, cu bună-credinţă, apropiaţi, Traian Băsescu e în situaţia de a-şi sabota, prin comportamentul lui, toate deciziile. E singur, dar nu în varianta eroică a reformatorului radical şi neînţeles, ci în varianta cârcotaşului nărăvit, imprevizibil, neloial, ocupat toată ziua să dea cu oiştea-n gard. E influenţat de servicii, dar, în plus, psihologic vorbind, are un fel de duioşie puberă faţă de tot ce poartă uniformă. E un fel de spirit de corp. Îi plac uniformele, îi place armata, îi place disciplina, îi place stilul ostăşesc. Una din primele propuneri pe care i le-am făcut a fost să schimbe şeful de protocol de la Cotroceni. E o meserie grea. I-am propus să mă interesez de cineva de la Externe, despre care ştiam că e bun în domeniu, iar Băsescu mi-a zis: “Două pretenţii am: să fie prezentabil şi când aude imnul sau vede drapelul să ia poziţie de drepţi”.

54 comentarii

alex 21-01-2012 - 20:49

Suuper…uite cine se mai trezeste politolog in tara asta…mi-e mai mare groaza cand vad ca toti in goana dupa imagine ajung sa isi dea cu parerea pe subiecte care nu tin de competenta lor…vai de voi ce ati ajuns….trist pentru o tara care are pretentii asa mari….

ion 22-01-2012 - 15:34

Traian Basescu a avut curajul sa spuna lucrurilor pe nume, USL- se ascunde dupa protestanti.

urbos 22-01-2012 - 15:35

Degeaba scarnavie basista, tot un singur handicapat ramai, poti sa scrii sun o suta de nume ca ti se simte duhoarea prin ecran. Mars la loc intre hemoroizii Chiorului. Taras, mars!

1 2 3

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult