Acasa Cultura-ReligieCultura Senat. Andrei Marga, şeful ICR

Senat. Andrei Marga, şeful ICR

scris de M.A.
17 afisari

Plenul Senatului a aprobat, în şedinţa de marţi, validarea lui Andrei Marga în funcţia de preşedinte al Institutului Cultural Român (ICR).

Andrei Marga (gazetadecluj.ro)

Senat. Andrei Marga, şeful ICR (gazetadecluj.ro)

În favoarea validării acestuia s-au exprimat 50 de senatori, împotrivă au votat 26 de senatori, iar cinci s-au abţinut de la vot. Propunerile înaintate de grupurile PSD şi PNL şi respectiv PDL pentru ocuparea celor două funcţii de vicepreşedinte al ICR vor fi validate de plenul Senatului după ce Biroul Permanent va stabili o dată la care candidaţii să fie audiaţi în comisiile reunite de specialitate.

Această decizie a fost luată de liderii grupurilor parlamentare din Senat după o pauză de consultări, solicitată de Cristian Rădulescu (PDL), transmite Agerpres. Pauza de consultări a fost solicitată după ce senatorii se exprimaseră deja, prin vot, pentru respingerea propunerii înaintate de preşedintele Comisiei pentru cultură din Senat, Sergiu Nicolăescu (PSD), care solicitase amânarea discuţiilor pe marginea ICR pentru săptămâna viitoare. Propunerea acestuia a fost respinsă cu 30 de voturi ”pentru”, 46 de voturi ”împotrivă” şi cinci abţineri.

Şi vicepreşedintele Comisiei pentru cultură senatorul democrat-liberal Radu F. Alexandru s-a exprimat în favoarea amânării discuţiilor pentru ca propunerile înaintate să fie audiate în comisiile de specialitate. ”Cutuma a făcut ca întotdeauna oamenii propuşi pentru funcţii în instituţii atât de importante să fie audiaţi în comisii. Chiar nu este o grabă şi o audiere este binevenită. (…) Votul împotriva amânării s-a dat într-o inerţie nefericită. Senatorii nu au în faţă CV-urile candidaţilor şi suntem în situaţia în care vom trebui să votăm nişte oameni pe care nu îi cunoaştem nici după nume, cu excepţia domnului Andrei Marga. Este un vot care nu face cinste seriozităţii plenului Senatului”, a spus Radu F. Alexandru.

În replică, vicepreşedintele liberal al Senatului, Dan Radu Ruşanu, a precizat că, în trecut, senatorii PDL au respectat mai puţin cutuma şi mai mult Regulamentul Camerei superioare a Parlamentului. ”Domnul Radu F. Alexandru are dreptate – aşa spune cutuma, însă, Regulamentul nu spune aşa (referire la obligativitatea audierii candidaţilor -n.r.). PDL a respectat Regulamentul tot timpul şi mai puţin cutuma, aşa că îi rog să respecte Regulamentul. (…) În plus, nici pe ceilalţi doi vicepreşedinţi ai ICR de până acum nu îi cunoşteam niciunul”, a spus acesta, după ce liderul grupului parlamentar al PNL din Senat, Mario Oprea, subliniase faptul că liberalii ar dori tranşarea problemei în şedinţa de plen de marţi.

Votul a fost secret şi electronic, la solicitarea senatorului UDMR Gyorgy Frunda. Grupurile USL din Senat l-au nominalizat pe Andrei Marga pentru ocuparea funcţiei de preşedinte al ICR, rămase vacante după demisia lui Horia-Roman Patapievici, iar pentru funcţia de vicepreşedinte a fost propus Horia-Răzvan Gârbea.

2 comentarii

Europeanuul 11-09-2012 - 13:58

Mda pleaca ai vostri, vin ai nostri. ICR este din nou politizat.

BULA 12-09-2012 - 09:58

Cu asemenea nenonociti in functii importante, USL va pierde multi votanti.
Se rotesc la conducerea tarii de 20 de ani si numai saracie si dezastru au produs.

NEXAM VOTURI !

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult