Acasa Cultura-ReligieCultura Sergiu Celibidache: Vezi cine dirijează orchestra Google (video)

Sergiu Celibidache: Vezi cine dirijează orchestra Google (video)

scris de Laurentiu Banches
19 afisari

Revoluţionarul dirijor român Sergiu Celibidache este celebrat de Google printr-un doodle la 100 de ani de la naşterea marelui artist.

100 ani de la nasterea dirijorului Sergiu Celibidache omagiati de Google printr-un doodle

Sergiu Celibidache, născut la 28 iunie 1912, la Roman, rămâne în memoria iubitorilor muzicii de calitate nu numai datorită talentului său de dirijor şi dascăl, dar şi pentru încăpăţânarea cu care de-a lungul timpul a refuzat orice fel de înregistrări audio, pe motiv că acestea ar scădea emoţia prestaţiilor sale. La 100 de ani de la naşterea celui care a declarat că „A preda este cea mai nobilă activitate umană”, Google România îl celebrează prin un doodle pe cel care a fost mentorul multor dirijori de rang mondial şi care s-a stins din viaţă în urmă cu mai puţin de 16 ani pe 14 august 1996.

Anul 2012 marchează Aniversarea Unesco Sergiu Celibidache, ocazie cu care cei 100 de ani de la naşterea marelui dirijor român sunt sărbătoriţi prin FestivalulSergiu Celibidache 100” la Bucureşti din 3 mai până la 7 iulie 2012. Cu ocazia acestui eveniment au fost invitaţi la Bucureşti câţiva dintre cei mai importanţi elevi ai ilustrului dirijor român: Ida Haendel, Helmut Nicolai, Dorin Marc, Michael Martin Kofler, Wolfgang Gaag, Rony Rogoff si Enrique Garcia Asensio. Cei 100 de ani de la naşterea lui Sergiu Celibidache au fost şi sunt sărbătoriţi prin expoziţii de fotografie, proiecţii de filme, lansare de carţi şi evident concerte susţinute la Ateneul Roman cu artişti recunoscuţi international, printre care şi cei numiţi mai sus.

Marele dirijor român va fi celelbrat în mai multe ţări, însă doar în România va avea loc premiera mondială a compoziţiei lui Sergiu Celibidache, „Haz de necaz”. Printre alte compoziții, Sergiu Celibidache este autorul unui impresionant Requiem, a patru simfonii și al unui Concert pentru pian și orchestră, rămase în cea mai mare parte inedite.

Academicianul şi matematicianul Solomon Marcus a declarat despre marele dirijor român că acesta „a schimbat în mod esenţial ceea ce înseamna relaţia unui dirijor cu orchestra”, Sergiu Celibidache fiind „adversarul neînduplecat al rutinei”. Acest lucru a făcut din dirijorul român, în viziunea lui Solomon Marcus, un adevărat mentor, persoana potrivită pentru a-i învăţa pe alţii.

Sergiu Celibidache a plecat în 1936 pleacă la Berlin unde a studiat la Academia de Muzică, având ca profesori pe Walter Gmeindl și Heinz Tiessen (compoziție), Fritz Stein (arta dirijatului), în același timp participând la cursurile de filosofie ale lui Eduard Spranger (psihologie) și Nicolai Hartmann (metafizică). Când şi-a terminat studiile îm 1945, a devenit dirijor pro tempore al faimoasei Orchestre Filarmonice din Berlin, întrucât directorul acesteia, Wilhelm Furtwängler, fusese suspendat din funcție, fiind suspectat de a fi colaborat cu regimul nazist. Până în 1952, când Furtwängler, reabilitat, redevine șef al orchestrei, Celibidache dirijează peste 400 concerte cu orchestra filarmonică din Berlin, impunându-se ca personalitate muzicală de o excepțională exigență artistică, nu totdeauna comodă pentru componenții unei orchestre. O mare nedreptate i se face românului în 1954, când aceştia îl aleg pe Herbert von Karajan dirijor pe viață, ca succesor al lui Furtwängler.

În 1979 primește funcția de director muzical general al orașului München și de dirijor permanent al orchestrei filarmonice din acest oraș. Sub conducerea sa, Filarmonica din München devine una din cele mai bune orchestre simfonice din lume.

Sergiu Celibidache a fost un mare interpret al muzicii post-romantice, fiind recunoscut ca dirijor neîntrecut a simfoniilor lui Anton Bruckner, precum și al impresioniștilor francezi, de la Claude Debussy la Maurice Ravel. Stilul său dirijoral era foarte original, fiind cunoscut în special pentru varietatea tempo-urilor: astfel, cu cât pasajul muzical era mai bogat și mai complex, cu atât tempo-ul devenea mai lent, un stil care dădea un efect deosebit în sala de concert.

Pentru activitatea sa artistică, Sergiu Celibidache a primit diverse distincții, printre care: cetățean de onoare al orașului München (1992), membru de onoare al Academiei Române (1992), doctor honoris causa al Universității din Iași (1992), Ordinul Maximillian pentru Știință și Artă (Germania, 1993).

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult