
Sfântul Ierarh Nicolae s-a născut în localitatea Patara din Asia Mica, în cea de-a doua jumătate a secolului al III-lea. La primul sinod ecumenic ţinut la Niceea, în anul 325, acesta a fost recunoscut drept un mare apărător al ortodoxiei. Sinodul a condamnat erezia lui Arie, conform căreia Iisus Cristos nu este Fiul lui Dumnezeu, ci doar un om cu puteri supranaturale. Nicolae, îngrijorat de o posibilă ruptură care putea avea loc în Biserică, i-a dat ereticului Arie o palmă. Astfel, potrivit bisericii, de la palma Sfântului Nicolae a rămas obiceiul ca, pe 6 decembrie, cei neascultători să fie loviţi cu joarda în semn de avertisment. Tot tradiţia spune că nuieluşa cu care este lovit neascultătorul trebuie să fie de măr, iar dacă aceasta, pusă în apă, va înflori până la Naşterea Domnului (Crăciun), înseamnă că Sfântul “a mijlocit” iertarea celui care a fost lovit. Aceeaşi tradiţie spune că atunci când Sfântul Nicolae îşi scutură barba cad primii fulgi de zăpadă. Copiii care au fost cuminţi găsesc, în dimineaţa zilei de Sfântul Nicolae, în ghetuţe, dulciuri şi jucării
Sfântul Nicolae a ştiut, însă, că după mustrare se cere mângâiere. Astfel, a făcut daruri săracilor, i-a liniştit pe cei întristaţi şi i-a vindecat, cu putere de la Dumnezeu, pe bolnavi. Sfântul ierarh Nicolae a murit în anul 340, iar din anul 1087, moaştele sale sunt păstrate la o biserică ce-i este dedicată, în Bari, în sudul Italiei. Este patronul spiritual al Rusiei, Olandei, Greciei, al unor regiuni din Italia (Sicilia) şi Franţa (Lorena), dar şi al multor metropole europene.
Cel mai răspândit nume în lume
Peste 811.240 de români îşi aniversează onomastica de Sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae, acest nume fiind cel mai răspândit în lume. Din cei 811.243 de români aniversaţi la sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae, 523.312 sunt bărbaţi, iar 287.931 sunt femei, notează Mediafax.
Statisticile existente la nivelul Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date relevă faptul că majoritatea bărbaţilor care îl au ca patron spiritual pe “Sfântul Nicolae”, respectiv 332.609 de persoane, poartă numele Nicolae, alţi 64.762 Niculai sau Neculai, iar 44.068 Nicuşor. Alte 32.894 de persoane poartă numele de Niculae, 26.137 – Nicu, 13.394 – Nicolaie şi alţi 192 – Nikolaos, Nick, Nikos şi Nik.
Numele Sfântului Nicolae, nume îndrăgit şi răspândit pretutindeni, este purtat şi de 287.931 de femei, dintre acestea 199.744 poartă numele Nicoleta, 56.611 -Niculina sau Nicolina şi alte respectiv 9.650 de persoane – Niculiţa sau Necoliţa. Potrivit statisticilor existente, 8.209 de femei poartă numele – Neculina sau Necolina, iar alte peste 13.520 – Nikole, Nicola, Nikolett, Nica, Nikoletta, Niko, Niki, Nicoll, Niculai, Nichi sau Niculeana.