Acasa Cultura-ReligieCultura Şi scriitorul Nicolae Breban a turnat la Securitate

Şi scriitorul Nicolae Breban a turnat la Securitate

scris de Roland Catalin Pena
2 afisari

Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a cerut Curţii de Apel Bucureşti să constate calitatea de colaborator al fostei Securităţi a scriitorului Nicolae Breban.

Nicolae Breban a turnat la SecuritateDirecţia de investigaţie a constatat că Nicolae Breban a turnat la Securitate, au declarat, miercuri, surse din CNSAS, informează Mediafax. Decizia de colaborare în cazul Nicolae Breban a fost dată în martie, iar dosarul în care CNSAS cere constatarea calităţii de colaborator al Securităţii a scriitorului a fost înregistrat la Curtea de Apel Bucureşti – Secţia de contencios administrativ şi fiscal în 4 aprilie.

Nicolae Breban a debutat literar în revista Viaţa studenţească, în 1957. Opt ani mai târziu, Breban a publicat primul său roman, „Francisca” (tradus în limbile bulgară şi rusă), distins cu premiul „Ion Creangă” al Academiei Române. În 1966, îi urmează romanul „În absenţa stăpânilor”, iar în 1968, „Animale bolnave”, premiat de Uniunea Scriitorilor. Breban a fost redactor-şef al revistei România literară.

În 1973, îi apare romanul „Îngerul de gips”, iar în 1975, versiunea în limba suedeză a romanului „În absenţa stăpânilor”. Nicolae Breban a mai publicat volumele „Bunavestire” (1977), „Don Juan” (1981), piesele de teatru „Culoarul cu şoareci” şi „Bătrâna doamnă şi fluturele” (1981 – 1982, Paris), ediţia franceză a romanului „În absenţa stăpânilor” (1983, Flammarion, Paris), „Drumul la zid” (1984), versiunea franceză a romanului „Bunavestire” (1985, Flammarion, Paris), „Pândă şi seducţie” (1991), volumul de versuri „Elegii parisiene” (1992), trilogia „Amfitrion” (1994) – „Demonii mărunţi”, „Procuratorii”,”Alberta” -, „Riscul în cultură” (1997), „Ziua şi noaptea” (1998), „Stricte amintiri literare” (2001), „Voinţa de putere” (2001), „Sensul vieţii. Memorii I” (2003), „Sensul vieţii. Memorii II” (2004) şi „Sensul vieţii. Memorii III” (2006).

1 comentariu

spartacus 06-04-2011 - 22:18

Si care e problema ? Daca s-ar publica listele cu toti informatorii am ramane fara idoli. Mai dragilor mai, daca ati sti voi cati actori de prim rang si regizori-senatori, sau cascadori, eroi de poveste , din cei ce ascut cutatele pe paitra ai dat cu subse3mnatul ati refuza sa mai vedeti filme romanesti. Numai ca unii au facut-o siliti, si au spus ce li s-a dictat, alt ii au scris ca sa scape de cei ce ii santajau si ca sa traiasca iar altii, scriau cu plecere, isi gasisera o a doua vocatie in spionarea si turnarea colegilor. Cine face diferentele ? Toti primesc aceeasi eticheta.. informatori, colaboratori ai securitatii.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult