Sibiu: "Kabuki modern" jucat în premieră mondială de europeni | Ziua Veche
Acasa Cultura-ReligieCultura Sibiu: “Kabuki modern” jucat în premieră mondială de europeni

Sibiu: “Kabuki modern” jucat în premieră mondială de europeni

scris de Laurentiu Banches
4 afisari

Piesa „O poveste japoneză”, o adaptare după “Asasinarea unei femei în infernul de ulei” scrisă pentru Bunraku şi Kabuki de Chikamatsu Monzaemon va fi jucată în premieră, de actori europeni, pe scena Teatrului Naţional „Radu Stanca” din Sibiu.

Sibiu: “Kabuki modern” jucat în premieră mondială de actori europeni (artactmagazine.ro)

Piesa care va fi jucată în seara zilei de joi, 27 septembrie, va reprezenta totodată debutul regizorului japonez Masahiro Yasuda pe scena teatrală din România. Într-o conferinţă de presă, regizorul, Masahiro Yasuda, a declarat, potrivit mediafax că “În Europa, un asemenea proiect este unic, nu s-a mai făcut niciodată – teatru contemporan japonez, cu actori din Europa”, acesta caracterizând stilul de joc abordat în piesă ca un “kabuki modern”. Piesa după care este realizată adaptare denumită „Asasinarea unei femei în infernul de ulei” a fost scrisă în 1721 de Chikamatsu Monzaemon, considerat un adevărat “Shakespeare al Japoniei” şi a fost jucată în special în stil bunraku şi kabuki.

Repetiţiile au durat opt săptămâni, dar actorii sibieni au susţinut în ultimii doi ani mai multe workshop-uri. Acestea au cuprins un antrenament unic pentru actori, metoda Yamanote, care „dezvoltă tehnica dialogului şi percepţia propriului corp prin exerciţii corporale, vocale şi de mimică, impersonare, improvizaţie liberă sau sketch-uri”. De asemenea, regizorul limitează mişcările actorilor la spaţiul necesar ceremoniei ceaiului – yojo-han, şi anume opt metri pătraţi. Această restrângere ajută actorii să exprime „reacţiile sensibile, chiar nevrotice ale japonezului modern, la mediu şi la ceilalţi oameni”.

Din distribuţia spectacolului, alături de nouă actori sibieni, face parte şi japonezul Tomohiko Kogi. Premiera acestuia va avea loc joi, 27 septembrie de la ora 19.00, iar următoarea reprezentaţie va fi în 19 octombrie.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult