Acasa Cultura-ReligieCultura Soţia lui Octavian Goga l-a slujit pe Hitler

Soţia lui Octavian Goga l-a slujit pe Hitler

scris de Ziua Veche
26 afisari

„Căsătoria Veturiei cu Octavian Goga n-a fost pentru ea altceva decât îndeplinirea unei misiuni încredinţate ei de către Serviciile Secrete germane, a căror agentă recrutată încă din 1914 a fost, la Bayreuth“, scrie Mircea Goga, strănepotul lui Octavian Goga, în cartea Veturia Goga, fragmentul fiind publicat în historia.ro.

Veturia Goga a urcat cu vremea toate treptele ierarhiei din umbră a nazismului, titrează publicaţia citată, notând: Omul politic Octavian Goga, ajuns, în mai multe rânduri, după Unirea din 1918, ministru al Instrucţiunii şi Cultelor, ministru al Cultelor şi Artelor, ministru de Interne şi chiar prim-ministru, ar fi reprezentat un bun paravan pentru jocuri de influenţe şi spionaj: „În spatele tumultuoasei poveşti de iubire dintre Octavian şi Veturia Goga apar iţe complicate de uneltiri şi trădări de ţară. Povestea lor s-a înfiripat pe când aveau fiecare în jur de 40 de ani, ambii fiind căsătoriţi: Octavian Goga cu Hortensia Cosma, iar Veturia cu Lazăr Triteanu”.

„Metamorfozată în ’Privighetoarea lui Carol II’, Eminenţa cenuşie, egeria şi Marea Doamnă a dictaturii antonesciene, l-a slujit pe Hitler, către care ’şi-a ciripit’ propriul soţ, pe Octavian Goga, dar şi pe Carol II, pe Mareşal, ca, de ­altfel, pe toţi cei din însuşi staff-ul celui de-al III-lea Reich, şi i-a condus la pierzanie“, consideră Mircea Goga. Octavian Goga s-a stins din viaţă la Ciucea, la 7 mai 1938, când avea 57 de ani, în condiţii care ridică destul de multe semne de întrebare. Veturia a supravieţuit încă 41 de ani, până în iunie 1979.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult