Acasa Cultura-ReligieCultura SPUS TV apelează la Ponta pentru rezolvarea situaţiei SRTv

SPUS TV apelează la Ponta pentru rezolvarea situaţiei SRTv

scris de Laurentiu Banches
5 afisari

Sindicatul pentru Unitatea Salariaţilor TV din Societatea Română de Televiziune (SPUS TV- sindicatul reprezentativ din TVR, n.r.) îi cere lui Ponta să ajute SRTv până când concedierile colective nu-şi produc efectul.

SPUS TV apelează la Ponta pentru rezolvarea situaţiei SRTV

Sindicatul din TVR îi solicită, într-un memoriu remis de mediafax, sprijinul premierului Victor Ponta pentru soluţionarea situaţiei în care se află Televiziunea Română, care are datorii de 140 de milioane de euro, precizând că angajaţii nu sunt vinovaţi de situaţia instituţiei. În memoriul depus la Guvern pe 12 noiembrie se precizează că rolul şi misiunea Societăţii Române de Televiziune (SRTV) în societate sunt deosebit de importante, fapt ce nu poate fi pus la îndoială sau contestat de nimeni.

Memoriul menţionează că „în Legea nr. 41/17.06.1994 modificată şi republicată, recunoaşte explicit că SRTV este o instituţie de interes naţional, fapt rezultat din obiectul său de activitate. Demn de remarcat mai este şi faptul că, până în anul 2005, SRTV a avut rezultate bune în plan economico-financiar, înregistrând chiar şi un excedent. În perioada 2005 – 2012, din cauza unui management defectuos, constatat şi consemnat de către Curtea de Conturi în actele de control sau rapoartele de audit întocmite, situaţia financiară s-a înrăutăţit an de an”. Astfel, datoriile cumulate ale SRTV ajung in acest moment la suma de 140 milioane de euro.

Sindicatul precizează că guvernele care s-au succedat nu au modificat valoarea taxei TV din anul 2003, „aceasta fiind afectată de inflaţie, dar şi de creşterea cursului valutar, care a făcut ca televiziunea publică să piardă, începând cu anul 2008, aproximativ 9,5 milioane euro anual”. „Aceasta înseamnă că, din cei 140 milioane euro datorie, 38 de milioane euro provin numai din diferenţele de curs valutar, nereglementate de un sistem legislativ sănătos cauzat de lipsa de interes a clasei politice faţă de soarta unei instituţii de interes naţional”, se mai spune în memoriul SPUS TV.

Sindicatul îi mai atrage atenţia lui Victor Ponta că cei 872 de salariaţi ai TVR vor ieşi din sistem, iar susţinerea lor financiară va cădea pe umerii fiecărui cetăţean contribuabil sub forma de ajutor de şomaj. Societatea Română de Televiziune este în prezent în plin proces de restructurare. Noul Consiliu de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune a decis, pe 29 octombrie, să continue restructurarea TVR (demarată de fostul CA al televiziunii publice, condus tot de Claudiu Săftoiu) şi a aprobat documentele privind procesul de selecţie a personalului Televiziunii Române, în urma căruia vor rămâne 2.395 de locuri de muncă.

TVR are o pierdere cumulată de 145.618.779,33 de euro, iar perioada necesară pentru a plăti această datorie este estimată la 7,5 ani, după cum a declarat Claudiu Săftoiu, într-un interviu acordat mediafax în 10 august. Conducerea TVR a trebuit să elaboreze o strategie de restructurare a Televiziunii Române, după ce, pe 27 iunie, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă (OUG) potrivit căreia Consiliul de Administraţie al TVR trebuie să aprobe, în termen de 45 zile (de la publicarea în MO a OUG, n.r), un program de redresare economică, cu restructurări economice, de personal şi plata datoriilor fiscale în şase luni. Pe 10 august, fostul CA al TVR a adoptat raportul grupului de lucru care stă la baza Programului de redresare economică a Televiziunii Române, care a prevăzut că TVR Info şi TVR Cultural trebuie să îşi înceteze emisia, iar misiunea TVR Cultural va fi preluată de TVR 2 (care se va redenumi TVR 2 Cultural) şi de TVR 3.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult