Acasa Cultura-ReligieCultura Statuie a faraonului Amenhotep al III-lea, descoperită în Egipt

Statuie a faraonului Amenhotep al III-lea, descoperită în Egipt

scris de M.A.
0 afisari

Arheologii egipteni au descoperit în apropiere de Luxor una dintre cele mai mari statui ale faraonului Amenhotep al III-lea cunoscute până în zilele noastre, au anunţat, marţi, reprezentanţii Secretariatului de stat pentru antichităţi.

Statuia lui Amenhotep al III-lea (ahram.org.eg)

Statuia lui Amenhotep al III-lea (foto: ahram.org.eg)

 

Sculptura din cuarţit, înaltă de peste 13 metri, a fost descoperită spartă în şapte bucăţi în templul funerar al faraonului Amenhotep al III-lea din Kom al-Hitan. Este vorba de una dintre cele două statui amplasate la intrarea din partea nordică a templului, care au fost probabil distruse în timpul seismului din anul 27 î.e.n, tranmite Mediafax. Statuia, al cărei cap nu a fost deocamdată găsit, a rămas de atunci îngropată. Cea de-a doua statuie va fi scoasă la lumină în zilele următoare, se afirmă în acelaşi comunicat.

Amenhotep al III-lea, care a domnit în Egipt între anii 1390 î.e.n. şi 1352 î.e.n., este tatăl lui Akhenaton, supranumit „faraonul eretic”, considerat un susţinător al monoteismului, deoarece a încercat să impună cultul exclusiv al zeului atotputernic Aton. Amenhotep al III-lea este, totodată, bunicul faraonului Tutankhamon.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult