Acasa Cultura-ReligieCultura UPDATE – Stelian Tănase, demis de la şefia TVR. Cine îi ia locul

UPDATE – Stelian Tănase, demis de la şefia TVR. Cine îi ia locul

scris de C.S.
8 afisari

UPDATE – Plenul comun al Parlamentului a adoptat, miercuri, proiectul de hotărâre prin care directorul de programe al SRTv, Irina Radu, a fost numită în funcția de director interimar al instituției pentru o perioadă de cel mult 6 luni. 

irina radu director tvrSenatorii și deputații au votat prin vot secret cu buletine, în favoarea Irinei Radu exprimându-se 231 parlametari, iar trei au fost împotrivă.

„Ce vreau să vă spun este că am acceptat să vin aici în fața dvs. pentru că mi se pare de datoria mea și mi se pare o obligație morală din partea mea să spun da. Chiar dacă într-o asemenea conjunctură lucrurile au șansa mică să se termine cu bine pentru mine, dar am decis să îmi asum acest lucru. (…) Mi s-a părut interesant să fie propus cineva pentru prima dată din Televiziunea Română și, recunosc, acest lucru m-a mobilizat și m-a făcut să îmi asum acest risc”, a declarat Irina Radu la audierea din Comisiile de cultură.

Ea a spus că trebuie să convingă Guvernul că SRTv are nevoie de ajutor.

„Cred că trebuie să aibă încredere colegii că TVR mai poate fi funcțională, cred că trebuie să convingem forurile decizionale, pe dvs. inclusiv că legile trebuie schimbate. Trebuie să convingem Guvernul că avem nevoie de ajutor și vin și cu o rugăminte din prima clipă: consider că trebuie să vă rugăm să ne dați o oră din viețile dvs. pentru a va prezenta niște cifre și niște lucruri, pentru că la teorie și mâini întinse nu mai reacționează nimeni”, a adăugat Irina Radu.
Irina Radu este o veche angajata a TVR, care s-a remarcat in ultimul an prin cateva contre publice cu Stelian Tanase, presedintele – director general inalturat azi din functie dupa votul din Parlament. Irina Radu, propusa acum pentru sefia interimara a TVR, s-a angajat in televiziunea publica in anii 90, dupa doi ani in presa locala, la Monitorul de Iasi.

A aparut initial la TVR Iasi ca prezentatoare, apoi a ajuns la TVR Bucuresti, unde a ajuns pana in postul de director. In 2006 a parasit TVR si a plecat la Kanal D, post noul infiintat, ca director de productie.

De la Kanal D a plecat dupa trei ani, ajungand la Intact Production (firma din trustul mediatic al lui Dan Voiculescu) ca manager general. Din Intact a plecat dupa mai putin de un an, revenind la TVR in in 2012 ca si consilier de programe. In 2013 a devenit director de programe.

Cit Stelian Tanase a fost presedinte – director general al TVR, Irina Radu s-a angajat repetat in conflicte cu acesta, inclusiv in contre publice, la CNA sau diverse alte evenimente.

Raportul de activitate pe anul 2014 și contul de execuție ale SRTV au fost respinse de plenul comun al Camerei Deputaților și Senatului cu 115 voturi „pentru”, 222 voturi „împotrivă”.

stelian tanase tvrPotrivit legii, Consiliul de Administraţie şi preşedintele director general al TVR Stelian Tănase se consideră demişi.
Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a declarat miercuri că propunerea coaliţiei pentru şefia interimară a Televiziunii publice va fi „un om respectat din TVR”, care nu are niciun fel de apartenenţă politică.

„Propunerea pe care noi o s-o transmitem la comisii pentru această perioadă de interimat nu va fi o propunere politică, va fi o propunere serioasă, un om respectat din TVR, care nu are niciun fel de apartenenţă politică şi care pe această perioadă de interimat va colabora cu noi, cu comisiile de Cultură, cu Guvernul”, a spus Dragnea.
Şeful PSD a precizat că, în perioada de interimat, preşedintele director general al TVR va lucra cu Guvernul şi cu Parlamentul pentru a veni cu un pachet legislativ de relansare a Televiziunii publice.

Directorul de programe al TVR, Irina Radu, a fost propusă pentru a prelua funcția de director interimar al TVR.

Președintele Comisiei de cultură a Senatului, Georgică Severin, a precizat că directorul interimar va conduce TVR până la numirea unui nou consiliu de administrație, care va propune un nou președinte-director general. Mandatul nu poate fi mai mare de șase luni.

Irina Radu este audiată de Comisiile reunite de cultură ale Parlamentului.
Stelian Tănase, a declarat, miercuri, în Parlament, că situaţia TVR este atât de „gravă” încât doar un şir de măsuri guvernamentale pot salva instituţia, susţinând că datoriile TVR s-au strâns în lipsa sprijinului de la Guvern şi de la Parlament.

Stelian Tănase a luat cuvântul în plen în timpul dezbaterii rapoartelor de activitate ale Televiziunii publice pe anii 2013 şi 2014,

„Situaţia televiziunii nu mai este la îndemâna managerilor televiziunii. Situaţia este atât de gravă, lucru pe care în mai multe rapoarte către Guvern şi Parlament am făcut vorbire, încât nu se poate rezolva printr-un şir măsuri, nu există o singură măsură care să salveze televiziune, pe care trebuie un Guvern să şi le asume”, a explicat Stelian Tănase.

Preşedintele director general al TVR a spus că de-a lungul timpului au fost luate măsuri care au afectat situaţia financiară a televiziunii, precum limitarea segmentului plătitorilor de taxă TV pentru persoane juridice şi schimbări în legislaţia publicităţii. În aceste condiţiile, datoriile au crescut. Mai mult, Stelian Tănase susţine că în 2013 Guvernul a promis televiziunii că va lua măsura indexării taxei TV, însă acest lucru nu s-a mai întâmplat. În baza acelei promisiuni, însă, TVR a contractat un credit care a ajuns să afecteze apoi şi mai mult situaţia gravă a datoriilor ce nu puteau fi plătite.

„Am venit la Televiziunea română moştenind o datorie de aproape 180 de milioane de euro. Mi s-a promis atunci un sprijin, existând o majoritate de 70% (în Parlament – n.r.). Dacă ne uităm la spiritul raportului rezultă că nu ne-am preocupat şi datoriile au crescut. Au crescut în lipsa unui cadru legislativ şi a unor hotărâri absolut necesare pe care Guvernul ar fi trebuie să le ia. Din păcate, nu le-a luat”, a spus Stelian Tănase.

Acesta a precizat că a venit în mai multe rânduri cu propuneri cu privire la măsuri pe care Guvernul să le aprobe, precum indexarea taxei, amnistia fiscală, ştergerea datoriile, schimbarea regimului publicităţii la TVR, reeşalonarea datoriilor. „Nu am reuşit să obţinem niciuna din aceste măsuri”, a spus Tănase.

Deputaţii şi senatorii s-au reunit miercuri în plenul celor două Camere pentru a discuta Raportul de activitate al TVR şi pentru citirea moţiunii de cenzură a PNL împotriva Cabinetului Ponta.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult