Acasa Cultura-ReligieCultura Suceava. Universitatea Cambridge interesată de o locuinţă pre-Cucuteni din 5200-5100 Î.Hr.

Suceava. Universitatea Cambridge interesată de o locuinţă pre-Cucuteni din 5200-5100 Î.Hr.

scris de L.M.
8 afisari

Cea mai mare locuinţă din prima fază a perioadei pre-Cucuteni a fost descoperită de arheologi în localitatea suceveană Baia, iar specialişti de la Universitatea Cambridge sprijină cercetările.

Suceava. Universitatea Cambridge interesată de o locuinţă pre-Cucuteni din 5200-5100 Î.Hr.

Suceava. Universitatea Cambridge interesată de o locuinţă pre-Cucuteni din 5200-5100 Î.Hr. (foto: monitorulsv.ro)

Directorul Muzeului Bucovinei, arheologul Emil Ursu, a prezentat, luni, în comuna Baia, un al doilea sit pre-Cucuteni găsit în urma continuării cercetărilor începute în zonă anul trecut, transmite Mediafax.

El a explicat că anul trecut s-au găsit în aceeaşi zonă locuinţe datând din faza a doua a perioadei pre-Cucuteni, fiind găsite două locuinţe, mici, după care alte locuinţe din perioade mai târzii, din epoca bronzului sau epoca fierului. Ursu a arătat că, după continuarea cercetărilor, sub ceea ce se găsise anul trecut, s-a dovedit a fi o locuinţă din prima fază a perioadei pre-Cucuteni. „Este foarte important acest lucru pentru că vorbim de alt doilea sit pre-Cucuteni I descoperit în arealul unei civilizaţii care cuprinde Moldova, sud-estul Transilvaniei, Republica Moldova şi Ucraina. Primul sit a fost descoperit în 1951″, a spus Ursu.

El a explicat că în condiţiile în care s-a găsit doar un sit din prima fază pre-Cucuteni, de mai mult timp se vorbea de inexistenţa acestei faze, dar că aşezarea descoperită acum la Baia vine să demonteze ceea ce se ştia până acum.

„Este foarte nordică această locuire, ceea ce înseamnă că trebuie regândită şi rediscutată şi bineînţeles cercetată această primă fază. Ca datare, aşezarea de la Baia datează undeva 5.200-5.100 Î.Hr.”, a spus arheologul sucevean. care a precizat că datarea se va face cu Carbon 14 la un laborator din Germania.

Locuinţa descoperită la Baia este foarte mare, de aproximativ 92 de metri pătraţi, fiind cea mare locuinţă găsită vreodată în cultura pre-Cucuteni, a spus Ursu care a precizat că locuinţe mari au apărut o mie de ani mai târziu, în perioada Cucuteni. El a mai precizat că locuinţa descoperită se păstrează bine, iar în afară de ceramică şi un număr de vase întregibile au fost găsite şi foarte multe unelte, piese unicat, cum ar fi un pandantiv de piatră, unicat în arealul pre- cucutenian, dar şi o vatră păstrată în integralitatea ei.

Schimbul de cereale între Europa şi China

pre-Cucuteni descoperire arheologica

Cea mai mare locuinţă din prima fază a perioadei pre-Cucuteni a fost descoperită de arheologi în localitatea suceveană Baia (foto: monitorulsv.ro)

Ursu a mai declarat că au fost găsite şi foarte multe râşniţe, ceea ce înseamnă că partea de prelucrare a grânelor era importantă, motiv pentru care din acest an, pe şantier se află şi o echipă de la Cambridge care studiază modul în care se făcea, în acea perioadă, schimbul de cereale între Europa şi Asia, în special China. Ursu a precizat că a mai fost identificată o locuinţă care va fi cercetată anul viitor.

Profesorul Martin Kenneth Jones de la Universitatea Cambridge, unul dintre cei mai importanţi specialişti în arheologie biomoleculară a cerealelor a spus la rândul său că studiază de zece ani modul în care a început schimbul de cereale între agricultori din Europa şi Asia şi că cercetările le-a început în China unde a descoperit cereale aduse din Europa.

„Cultura Cucuteni este foarte importantă pentru arheologi din lumea întreagă, fiind cunoscută pentru fascinanta ceramică pictată, dar totodată este importantă pentru etapele iniţiale de ferme care s-au răspândit în partea de est a Europei”, a spus Jones.

El a spus însă că în discuţie se află o nouă poveste despre răspândirea fermelor care nu are o legătură imediată legată de cultura clasică dezvoltată de fermierii din cultura Cucuteni.

„E o cultură minoră care credem care are legături cu culturile agricole din China. Am fost interesaţi de zece ani de această dezvoltare şi am început munca în China pentru a înţelege mai bine ce este cu aceste produse agricole, cereale”, a spus cercetătorul britanic.

El a subliniat că este interesant, pentru acea perioadă, că nu s-au găsit numai în China cereale provenind din Europa ci şi în Europa cereale din China, precum meiul.

„În acea perioadă, pe vremea migraţiilor, transportul nu era atât de simplu, iar cu s-a făcut aceste este interesant”, a mai spus Jones.

El a precizat că studiază perioada în care s-a făcut schimbul iniţial de cereale între Asia şi Europa, subliniind că mult mai târziu a apărut schimbul de pietre preţioase şi apoi „Drumul Mătăsii”.

„Prima etapă şi cea mai importantă este cea legată de schimbul de cereale între agricultori. E greu de explicat modul în care s-a făcut acest schimb şi trebuie să folosim metode speciale de analiză. De aceea suntem aici şi suntem alături să folosim metode noi”, a spus Jones.

Locul de naştere al vectorului care a format civilizaţia Cucuteni

Un alt cercetător care contribuie la lucrările de la Baia este Stanislav Ţerna, de la Şcoala Arheologică Superioară din Chişinău care a precizat că situl descoperit este „cu adevărat extraordinar”.

„Aici se naşte acel vector care a format civilizaţia Cucuteni şi locuinţa pe care o avem aici, cu dimensiuni foarte mari, neaşteptate pentru noi, pentru cultura Cucuteniană, ar fi cea mai mare pe care o cunoaştem. Aceste cercetări trebuie continuate pentru că acest sit este de o importanţă mare nu numai pentru istoria României ci şi a întregului spaţiu Cucuteni„, a spus Ţerna.

Prezent la această prezentare, preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, a declarat că autorităţile judeţene vor acorda tot sprijinul pentru continuarea cercetărilor.

„Această descoperire arată că românii sunt aici de foarte multă vreme. Suntem o civilizaţie care a venit cu rădăcini importante, care sunt multiplicate pe plan mondial pentru că aici nu găsim doar cultură locală şi găsim influenţe din foarte multe zone”, a spus Nechifor.

El a precizat că CJ Suceava asigură finanţare prin Muzeul Bucovinei pentru aceste cercetări arheologice şi că se vor căuta fondurile necesare şi pentru analizele de datare cu Carbon 14 la laboratorul din Germania.

De menţionat este că echipa de cercetători de la Cambridge, din care face parte şi un specialist chinez, îşi asigură finanţarea pentru cercetările pe care le face în situl de la Baia.

8 comentarii

pathfinder 08-10-2013 - 17:32

Interesant.
O fi pura coincidenta ca Baia a fost prima capitala a Moldovei?

Grama Ticu 08-10-2013 - 22:51

Aceasta chiar este o stire.

IngerAlbastru 09-10-2013 - 09:36

Cucuteni 🙂 ce denumire de localitate … dar cu ocazia asta s-a pus pe harta Lumii de britanici pentru multa vreme. Sint lucrari/sapatrui sa documenteze ca romani au locuit si pe acolo inaintea rusilor, in caz ca Putin s-ar interesa de soarta Cucutenienilor in viitorul apropiat??? Doar osul din oala de ciorba cu bors va justifica asta!!!

pathfinder 09-10-2013 - 09:55

In apropierea localitatii cu denumirea Cucuteni traiau oameni inainte ca insula britanica sa fie locuita. Adica, pe intelesul tau, nu era chiciorus de pistruiat in englatera.
Nu mai zic, inainte cu vreo 6000 de ani de descalecarea hunilor in campia Panonica.
Care huni nici macar nu existau la vremea aia.

Da’ e bine ca existi tu!

IngerAlbastru 09-10-2013 - 10:11

Precis ai gasit certificatele de nastere al romanilor din Cucuteni de graiesti asa de sigur, aveau si apostilare de la primarie 🙂 Sint povesti de adormit copiii aceste presupuneri din 2 cioburi si 3 surcele scoase din groapa!!!

pathfinder 09-10-2013 - 10:20

Am spus io ca sunt romani?!?
Ai presupus tu capusor blond.
Eu am spus doar ca spatiul respectiv era locuit cu mult inaintea altora din Europa.

Si, ca tot veni vorba, sunt alte studii care demonstreaza ca in peninsula balcanica s-a pastrat (in mare masura) ADN-ul acelor oameni (de acum 5-6000 de ani).
Deci, DA, erau stramosii romanilor actuali.

Iliescu Dan 12-10-2013 - 00:53

Nu esti de cat un pui de catea neghiob sau cu interese bine determinate, iar noi dacii celor ca tine le atribuim denumirea de tradatori.

Alexis 12-10-2013 - 13:42

Dacă aţi folosi diacriticele, măcar la termenii care pot crea confuzii, am şti exact la cine şi la ce se referă dialogul vostru. Român şi roman nu poate fi acelaşi lucru!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult