Acasa Cultura-ReligieCultura Tainele primului ou creat de Peter Carl Fabergé

Tainele primului ou creat de Peter Carl Fabergé

scris de Z.V.
12 afisari

Istoria Fabergé fascineaza si la ora actuala, iar mostenirea lui Peter Carl Fabergé  este onorata cu fiecare prilej, prin expozitii dedicate in marile capitale ale lumii si mai ales prin continuarea realizarii de colectii bijuterie, menite sa consolideze renumele de cel mai exclusivist brand de bunuri de lux la nivel mondial.

Primul ou creat de Peter Carl Fabergé

Stramosii familiei Fabergé au trait initial in nordul Frantei, iar dupa revocarea Edictului de la Nantes, temandu-se de persecutiile religioase intr-o tara predominant catolica (ei erau protestanti), s-au mutat in nord-vest. Anul 1814, ii gaseste la Pamu, in actuala Estonie, la nasterea sa Gustav purtand numele Febrier (in 1842, Gustav isi schimba numele numele de familie in Fabergé ). O familie simpla, fara prea mari posibilitati materiale, insa care i-a imprimat lui Gustav ambitia si dorinta de a-si urma drumul.

In 1830 Gustav Fabergé decide sa plece la St.Petersburg pentru a deprinde tainele meseriei de bijutier. Andreas Spiegel (mastru in realizarea casetelor din aur) i-a fost indrumator la inceput, iar mai apoi Gustav s-a alaturat prestigioasei firme Kiebel, alcatuita din bijutieri ai curtii regale ruse.
In 1842, Gustav reuseste sa isi deschida un boutique de bijuterii, situat la subsolul unei cladiri de pe celebra strada Bolshaya Morskaya si se casatoreste cu Charlotte Jungste. Rodul mariajului lor, Peter Carl Fabergé, se naste in 30 mai 1846 si este educat si crescut in St.Petersburg. O educatie aleasa, daca tinem cont de faptul ca Scoala de Arte si Meserii din Dresda, ale carei cursuri le-a urmat Peter Carl Fabergé , era considerata una dintre cele mai prestigioase institutii de invatamant ale vremii.
Experienta acumulata si talentul sau dovedit, il transforma pe Peter Carl Fabergé in succesorul tatalui sau la carma afacerii. Obiecte pretioase de secol XVIII erau recreate de Peter Carl Fabergé, intr-un nou limbaj estetic, care avea sa se impuna ca un stil in sine.. stilul Fabergé .
Sub conducerea lui Peter Carl Fabergé, magazinul de bijuterii devine intr-un timp relativ scurt unul dintre cele mai reputate din St.Petersburg, iar in momentul in care Agathon, fratele mai mic al lui Peter Carl Fabergé, decide sa i se alature acestuia, cei doi incep sa creeze primele bijuterii care urmeaza un design propriu. Fabergé ridica astfel stacheta si reuseste sa isi contureze o linie bine definita.
La varsta de 26 de ani, Peter Carl Fabergé este cooptat de Muzeul Hermitage (Palatul de Iarna al tarilor), pentru restaurarea unor piese antice incluse in colectii de o valoare inestimabila. Munca depusa de Peter Carl Fabergé a atras atentia Tarului Rusiei, Alexandru al III-lea, a carui pasiune pentru arta era recunoscuta. Mai mult decat atat, Alexandru al III-lea (un personaj extrem de exigent si in nici un caz usor de multumit) il onoreaza pe Peter Carl Fabergé cu distinctia de reinventator al artei bijuteriei rusesti (totodata il numeste bijutier oficial al curtii imperiale, cea mai inalta expresie a recunoasterii conferita de un tar), dupa ce acesta din urma il impresioneaza cu reproducerea pana in cel mai mic detaliu a unei tabachere ce a apartinut lui Ludovic al XVI-lea.
Peter Carl Fabergé dezvolta astfel o relatie speciala cu familia imperiala, oferindu-i-se chiar si o camera intreaga in care sa isi expuna piesele de bijuterie. Adeseori, imparatul isi petrecea ore intregi in camera cu pricina, admirand obiectele pretioase, iar atunci cand trebuia sa faca un cadou oaspetilor de marca, isi alegea piese din colectiile lui Peter Carl Fabergé.
Mare parte din creatiile lui Peter Carl Fabergé erau daruite in preajma sarbatorilor din Rusia , cu accent special pe Paste. In Rusia se obisnuia ca de Paste sa se faca schimb de oua, iar Peter Carl Fabergé era omul potrivit pentru a conferi acestui obicei o transpunere in arta la nivel de bijuterii.
In 1885, Alexandru al III-lea ii cere lui Peter Carl Fabergé sa ii creeze o bijuterie in forma de ou, de un alb mat, pentru a i-o oferi in dar sotiei sale Maria Fedorovna. Oul cu pricina prezenta o coroana minaturala din diamante (replica a coroanei tarului), iar in interior o gaina din aur. Astfel a luat nastere o traditie, ca in fiecare an cu ocazia Pastelui, Peter Carl Fabergé sa creeze un ou pretios (la inceput sub atenta directionare a tarului, pentru ca apoi acesta sa ii lase libertate artistica totala).

Intre 1885 – 1916 artistul a realizat 54 de oua pentru Curtea Imperiala, fiecare dintre acestea simbolizand evenimente importante ale epocii: incoronarea tarului Nicolai al II-lea, nasterea mostenitorului tronului etc. Ouale cu pricina au devenit faimoase in intreaga lume, fiecare dintre ele fiind o opera de arta in sine.

Pana la sfarsitul secolului, micul atelier al lui Peter Carl Fabergé s-a transformat in Casa Fabergé , cu peste 500 de mestesugari si designeri. Cladirea cuprindea atat atelierele mestesugarilor, cat si o biblioteca cu opere rare, salonul destinat vanzarii fiind situat la parter. La etajul superior, se gasea luxosul apartament al lui Peter Carl Fabergé, cu nu mai putin de 15 camere, decorate dupa propriul gust.
In cei 40 de ani de existenta a afacerii sale, Peter Carl Fabergé a reusit sa inoveze nu doar in ceea ce priveste design-ul ci si la capitolul tehnica de lucru. Peste 140 de nuante noi au fost dezvoltate in atelierele Fabergé , iar in fiecare an clientii asteptau cu nerabdare sa admire paleta cromatica propusa.

Meritele lui Peter Carl Fabergé au fost recunoscute in intreaga lume, Peter Carl Fabergé reusind sa cucereasca atat Parisul (in 1900 la Expozitia Internationala i-a fost acordata medalia de aur, iar apoi a fost numit cavalar al Legiunii de Onoare) cat si Londra (in 1903 isi deschide un magazin) sau Kiev-ul (un alt magazin este deschis aici in 1906).
Odata cu izbucnirea Primului Razboi Mondial, cererea de bunuri de lux s-a redus simtitor, in parte si pe fondul lipsei de metale pretioase. Peter Carl Fabergé a continuat sa produca insa piese din cupru (cani, farfurii, tabachere) si fiind un patriot convins, si-a transformat atelierele in depozit pentru munitie.
In 1918 Casa Fabergé  este nationalizata, iar toate piesele de bijuterie confiscate. Prin urmare, Peter Carl Fabergé paraseste St.Petersburg-ul si pleaca cu ultimul tren diplomatic spre Riga. Doi ani mai tarziu, Peter Carl Fabergé moare la Pully (langa Lausanne), iar Alexander si Eugene (fiii lui Peter Carl Fabergé) reusesc sa ajunga la Paris si sa restaureze in 1924 Casa Fabergé .

In 1937 i-a nastere Fabergé Inc sub conducerea lui Sam Rubin, o afacere cu parfumuri, fara nici un suport legal din partea familiei Fabergé , vanduta ulterior contra sumei de 26 de milioane de dolari, companiei de cosmetice Rayette. Anul 1987 marcheaza achizitia de catre Fabergé Inc. a Elizabeth Arden, pentru ca in 1989 Unilever sa cumpere intregul grup si sa inregistreze Fabergé ca marca a unei gama extinse de bunuri.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult