Acasa Cultura-ReligieCultura Tamara Buciuceanu- Premiul Gopo pentru întreaga activitate

Tamara Buciuceanu- Premiul Gopo pentru întreaga activitate

scris de Marius Bâtcă
4 afisari

Iubitorii teatrului şi filmului vor avea ocazia să o revadă pe doamna comediei româneşti, Tamara Buciuceanu-Botez, luni, de la ora 19,00, când este aşteptată să păşească pe covorul roşu, la cea de-a şasea ediţie a Premiilor Gopo.

Tamara_Buciuceanu

Tamara Buciuceanu

Actriţa Tamara Buciuceanu-Botez va primi luni, 26 martie, trofeul pentru întreaga activitate, la cea de-a şasea ediţie a Premiilor Gopo, alăturându-se, astfel, actorului Iurie Darie, care va primi şi el premiul pentru întreaga carieră. Figură legendară a teatrului şi a filmului românesc, Tamara Buciuceanu-Botez are o carieră impresionantă, ce se întinde pe parcursul a şaizeci de ani. Absolventă a Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti (1952), clasa profesorului Ion Baltăţeanu, actriţa a debutat în film în 1964, în „Titanic Vals”, regia Paul Călinescu.

Filmografia sa include roluri în producţii precum „Grăbeşte-te încet”, regia Geo Saizescu, „Bocet vesel”, regia Mircea Moldovan, sau „Primăvara bobocilor”, regia Mircea Moldovan. A rămas în amintirea unei generaţii întregi cu rolul profesoarei Isoscel din seria de succes „Liceenii”, regia Nicolae Corjos.

Pentru rolurile emblematice în istoria filmului românesc, Tamara Buciuceanu a fost recompensată cu Premiul pentru Întreaga Carieră la Festivalul Internaţional de Film Transilvania în 2008. Tamara Buciuceanu-Botez a jucat şi pe scenele marilor teatre ale Capitalei: Bulandra, Naţional, Teatrul de Comedie. Actriţa s-a remarcat în piese precum „Coana Chiriţă”, „Romeo şi Julieta la început de noiembrie”, „Cumetrele”, „Mamouret. Dimineaţa pierdută”.

În acest an, Tamara Buciuceanu-Botez revine pe marile ecrane alături de un cuplu al comediei autohtone, Stela Popescu şi Alexandru Arşinel, în filmul „Toată lumea din familia noastră”, în regia lui Radu Jude.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult