Acasa Cultura-ReligieCultura Țara Hațegului rămâne în patrimoniul UNESCO. Ținutul dinozaurilor pitici, recunoscut în lume

Țara Hațegului rămâne în patrimoniul UNESCO. Ținutul dinozaurilor pitici, recunoscut în lume

scris de Misu Andrei
141 Afisari

Teritoriul Țării Hațegului își va menține recunoașterea UNESCO până la viitoarea misiune de revalidare ce va avea loc în 2026, au informat reprezentanții Geoparcului Țara Hațegului.

Geoparcul Țara Hațegului a primit oficial diploma care atestă păstrarea statutului UNESCO, cel puțin până în anul 2026, în urma unei conferinței a Geoparcurilor Internaționale UNESCO care a avut loc la Marrakesh, în Maroc, între 7 și 11 septembrie,

„Suntem unul dintre geoparcurile cu experiență în Rețeaua Geoparcurilor, ținând cont de faptul că este primul teritoriu din România care a primit recunoașterea de geoparc internațional încă din anul 2005”, a declarat Alexandru Andrășanu, directorul Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului.

Fiecare Geoparc Internațional UNESCO membru în Rețeaua Globală a Geoparcurile trece printr-o misiune de revalidare care are loc o dată la patru ani și este un proces complex.

„În cazul Țării Hațegului, misiunea de revalidare a avut loc în primăvara anului 2022 și a fost realizată de doi evaluatori UNESCO, experți independenți. Misiunile de revalidare urmăresc în ce măsură geoparcurile respectă standardele UNESCO, dar și progresul pe care îl fac pe parcursul a patru ani în conservarea și punerea în valoare a patrimoniului geologic, natural și cultural, managementul teritoriului și colaborarea cu instituțiile și implicarea comunităților locale în dezvoltarea durabilă a teritoriului în concordanță cu obiectivele Agendei 2030, activitățile de educație și cercetare științifică, promovarea geoturismului și parteneriatele locale, naționale și internaționale”, au informat reprezentanții Geoparcului Țării Hațegului.

Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului este primul teritoriu din România care a obținut recunoașterea internațională.

Din 2022, Ținutul Buzăului a fost acceptat în Rețeaua Globală a Geoparcurilor devenid cel de-al doilea geoparc internațional UNESCO din România. Alte trei teritorii, Oltenia de sub Munte, Carpaterra și Dobrogea Chimerică se află în diverse stadii de pregătire a dosarului pentru a obține recunoașterea internațională în cadrul Programului UNESCO pentru Geoștiințe și Geoparcuri.

Țara Hațegului, bogată în atracții turistice

Țara Hațegului, ținutul din Hunedoara înconjurat de munții Retezat, Țarcu, Șureanu și Poiana Ruscă îşi impresionează oaspeţii cu bisericile sale de piatră, cu ruinele capitalei antice Ulpia Traiana Sarmizegetusa şi cu numeroasele castele şi cetăţi medievale ale vechilor familii nobiliare din Transilvania. Deasupra lor veghează inconfundabilul Retezat, locul celei mai vechi rezervaţii ştiinţifice şi a naturii din România, fondată în 1935.

De câţiva ani, alături de atracţiile turistice „clasice” din Ţara Haţegului şi-au făcut loc în preferinţele vizitatorilor săi şi cele care amintesc de tărâmul dinozaurilor. Primele fosile de dinozauri au fost descoperite aici la sfârşitul secolului al XIX-lea, de către Franz Nopcsa (1877 – 1933), savantul care a revoluţionat paleontologia.

Franza Nopcsa, descendent al unei vechi familii nobiliare din Transilvania, a luat „oasele de urieşi” găsite la marginea satului Sânpetru şi le-a studiat la Viena. Locul a fost denumit, mai târziu, Valea dinozaurilor (video).

Până la finalul vieţii sale omul de ştiinţă a descoperit şi clasificat nouă specii de dinozauri. De-a lungul timpului, au fost găsite în Ţara Haţegului, întâmplător sau în timpul activităţilor ştiinţifice, o mulţime de alte fosile.

La începutul anilor 2000 a fost înfiinţat Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului, coordonat de Universitatea din Bucureşti, cea care derulează de patru decenii activităţi de cercetare în zonă.

Fosile de dinozauri pitici, descoperite în Țara Hațegului

Geoparcul cuprinde mai multe puncte de vizitare, expoziţii şi trasee turistice destinate cunoaşterii dinozaurilor. Este suprapus oraşului Haţeg şi comunelor Baru, Bretea Română, Densuş, General Berthelot, Pui, Răchitova, Râu de Mori, Sarmizegetusa, Sălaşu de Sus, Sântămăria Orlea şi Toteşti. Din 2015, zona Ţării Haţegului a intrat în patrimoniul cultural mondial, ca Geoparcul Internaţional UNESCO Ţara Haţegului.

„Acum 70 de milioane de ani, actualul teritoriu al geoparcului era parte dintr-o insulă tropicală populată de dinozauri. Dar nu orice fel de dinozauri, ci unii pitici, ierbivori şi carnivori, cunoscuţi în lumea ştiinţifică drept dinozauri pitici din Transilvania. Când au văzut fosilele, oamenii locului le spuneau oase de urieşi. Nu mai puţin de 10 specii de dinozauri, cuiburi cu ouă de dinozaur, dar şi fosile de reptile, păsări şi mamifere ce trăiau în acele vremuri au fost descoperite pe teritoriul Geoparcului”, informează reprezentanţii Geoparcului.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS