Acasa Cultura-ReligieCultura Taraba lui Cristinel (13) – VERMEER

Taraba lui Cristinel (13) – VERMEER

scris de Ziua Veche
36 afisari

Pictorul baroc Johannes Vermeer van Delft, s-a nascut in Delft (Olanda), fiind botezat in 31 octombrie 1632 la Biserica Reformata. Se cunosc relativ putine date despre Vermeer, motiv pentru care Thore Burger il va numi “Sfinxul din Delft”. Singurele surse de informare sunt cateva registre, foarte putine documente si marturiile altor artisti. Este posibil ca Vermeer sa fi frecventat cursurile academiei conduse de pictorul Rictwijk, inscriindu-se ulterior la atelierul lui Leonaert Bramer. Alti cercetatori cred ca Vermeer a fost instruit de pictorul catolic Avraam Bloemaert, insa exista si speculatii ca ar fi fost ucenicul lui Carel Fabritius, elev al lui Rembrand. Deasemenea au fost demonstrate contacte cu Gerard ter Borch, alt pictor olandez din epoca baroca.

In 29 decembrie 1653 este primit in Breasla Sf. Luca, o asociatie profesionala a pictorilor. Se cunoaste acest lucru  deoarece este inregistrat ca neplatind taxa de inscriere, situatie in care s-au aflat mai multi artisti. A fost un an de ciuma, de razboi si de criza economica urmat de un mare incendiu anul urmator provocat de fulgere si care a distrus mare parte a orasului.
Se casatoreste cu Catharina Bolnes in primavara anului 1659, o tanara provenind dintr-o familie catolica. La insistentele soacrei, Maria Thins o femeie instarita si in casa careia va locui pana la sfarsitul vietii, Vermeer va trece si el la catolicism. Johannes si Catharina au avut impreuna paisprezece copii, trei murind la nastere.
Din anul 1662 Vermeer a fost ales seful breslei, fiind reales in anii 1663, 1670 si 1671.

 {gallery}gallery/04/taraba_13{/gallery}
In 1672 armata franceza a invadat Tarile de Jos, iar o flota engleza ataca simultan partea de est, multi oameni intrand in panica, instantele, teatrele, magazinele si scolile fiind inchise. Cinci ani au trecut pana la imbunatatirea situatiei, insa in 1675 Vermeer se imbolnaveste subit si in cateva zile moare. A fost inmormantat pe data de 15 decembrie in cripta familiei aflata in cimitirul vechi din Delft. Catharina Bolnes atribuie moartea sotului ei stresului datorat presiunilor financiare. Ea va cere Inaltei Curti sa-i acorde o amanare la plata creditelor, vanzand apoi doua picturi pentru a-si achita datoriile.
Vermeer a fost un artist respectat in Delft, dar a fost aproape necunoscut in afara orasului sau natal.  Putina faima s-a datorat faptului ca Pieter van Ruijven, un patron local, i-a cumparat o mare parte dintre lucrari, unele dintre ele ajungand la Haga.
A fost omis timp de doua secole fiind doar mentionat in  Arnould Houbraken, insa va fi redescoperit in sec. al XIX-lea de Friedrich Gustav Waagen si Theophile Thore Burger, astazi fiind recunoscut ca unul dintre cei mai mari pictori ai epocii de aur olandeze.
Vermeer a lucrat incet si cu mare grija folosind culori luminoase cu precadere albastru si galben, astazi existand doar 36 de lucrari ale artistului.
Multi scriitori au fost inspirati de tablourile lui Vermeer. Marcel Proust face aluzie in seria de nuvele “In cautarea timpului pierdut”, la tabloul Vedere din Delft.  Tracy Chevalier isi va numi romanul si se va inspira din pictura cu acelasi nume, Fata cu cercel de perla. Susan Vreeland se va inspira in nuvela istorica “Fata cu zambile albastre” dupa tabloul Fata cosind. Luigi Garnieri va descrie in cartea sa “Viata dubla a lui Vermeer”, istoria falsificatorului Han van Meegeren ce a ajuns faimos datorita falsurilor sale asupra operei lui Vermeer.
Opera lui Vermeer o intalnim si in cinematografie fiind mentionata sau inspirand filme precum: “Cainele andaluz”, “Toate Vermeer la New Yourk”, “Un Z si doi de zero”, iar “Fata cu cercel de perla” fiind chiar nominalizat la trei premii Oscar.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult